EXCLUSIV  Marea SCHIMBARE după Congresul PSD. Candidatul IMPOSIBIL, eliminat? Val Vâlcu anunță EFECTELE

Ce se întâmplă în PSD după Congres. 

Jurnalistul Val Vâlcu a explicat cu ce schimbări vine în PSD Congresul ce a avut loc în acest weekend:

”Până acum, în PSD, era o luptă permanentă între centru și filiale. Ori era foarte puternic centrul, ca-n vremea lui Dragnea, cu sacrificii costisitoare pentru partid, liderul fiind intens contestat. La fiecare reacție puternică din teritoriu, liderul a trebuit, în urma negocierilor, să ”împace” cu funcții, de aici rezultând în funcții de conducere și chiar în Guvern numiri controversate. În epoca lui Năstase, centrul era imaculat și baronii județeni erau cei care trebuiau schimbați. Odată cu Congresul PSD de sâmbătă, putem considera că această permanentă dispută a încetat. S-a ajuns la un echilibru, inclusiv în reprezentarea pe județe, a fost schimbat CExN cu Comitet Politic Național (CPN), reprezentarea pe regiuni e mai echilibrată. Nu s-a mai mers pe persoană, ci pe echipă, ceea ce este un pas înainte, nu mai e un sistem de tipul ”învingătorul ia tot”.

Sistem de echilibru

Se merge pe echipă ceea ce ar putea să aibă ca efect să nu mai fie pusă presiune pe liderul partidului să fie candidat la prezidențiale. Un partid care are cele mai multe voturi are și cele mai multe antipatii. Într-un sistem în care trebuie să alegi 50% plus 1 în turul doi, sunt mai multe șanse de câștig pentru reprezentantul unui partid mai mic, pentru că se agregă animozitățile, antipatiile, simpatiile fiind cele care sunt. În turul II, partidul cel mai puternic e defavorizat în lupta pentru prezidențiale. Astfel, nu întotdeauna președintele partidului, cel care ține în echilibru sistemul de conducere al partidului, la nivel vertical, dar și între generații, este cel care întrunește toate calitățile pentru candidatură: bun organizator în partid, dar și carismatic în fața electoratului. Ar fi bine să se regăsească cele două calități într-un singur politician, dar nu întotdeauna cel mai înțelept manager e și cel mai bun candidat. La Congresul PSD, din ce am văzut, s-ar putea crea premisele ca PSD să susțină un alt candidat, o persoană din societatea civilă. Nu mai există presiune pentru candidatul ”imposibil”, și pianist, și culturist. 

Expertiză pe domenii

Faptul că vor începe să funcționeze departamentele care vor da miniștri este un alt plus. Nu e posibil să fii ministru al Educației dat de PSD dacă n-ai făcut parte din departamentul respectiv din partid. Va fi ca un guvern din umbră, iar cel ce va fi numit ministru va avea experiență și expertiză. În felul acesta, nu ar mai fi posibil ca un ministru să vină de niciunde, necunoscut de opinia publică, să fie parașutat într-o funcție pe care nu are competențe. Evident, cei care fac parte din aceste departamente au propuneri, soluții, poziții ajung să fie cunoscuți. Se deschide calea unei competiții profesionale.

În plus, accesul unor lideri care se adresează tuturor categoriilor de electorat au creat premisele să se deschidă și spre alte bazine electorale.”

***Articolul prezintă o opinie***

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel