Managerii români sunt optimiști: tendința e de creștere economică

Creștere economică
Creștere economică

Managerii societăților comerciale anticipează, pentru perioada aprilie - iunie 2013, o tendință de creştere economică. Este vorba de creștere în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţ, şi o creştere moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

[caption id="attachment_310991" align="alignleft" width="310"] foto: finantistii.ro[/caption]

Soldul conjunctural indică percepţia respondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Industria prelucrătoare 

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2013, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +16%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor (sold conjunctural +31%), fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +29%), fabricarea băuturilor şi fabricarea altor produse din minerale nemetalice (solduri conjuncturale +27%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

Construcții

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2013, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +17%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).

Comerț cu amănuntul 

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +22%) şi a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +33%).

Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +24%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri moderate pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +15%).

Servicii

Conform estimărilor din luna aprilie 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată (sold conjunctural +8%).

În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).

Anchetele au fost prezentate printr-un comunicat remis de Institutul Național de Statistică. Acesta au fost efectuate pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniile industriei prelucrătoare (2520 agenţi economici), construcţiilor (1601), comerţului cu amănuntul (2114) şi serviciilor (2545). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2023 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0