Macovei, Morar și Boagiu, acuzați de un fost incuplat din dosarul Vama Otopeni

morar_macovei
morar_macovei

Monica Macovei, Anca Boagiu și Daniel Morar sunt ținta unei plângeri făcute de unul dintre inculpații din dosarul "Vama Otopeni". El îi acuză de abuz, fals intelectual, uz de fals și  instigare la arest nelegală. 

Inculpatul din dosarul "Vama Otopeni", Ion Istvan, a adus argumente care dovedesc falsificarea stadiului pregătirii României și Bulgariei pentru statutul de membru UE, care a fost prezentat la Bruxelles la 26 septembrie 2006, scrie lumea justiției. Cu toate aceste, Parchetul de pe Înalta Curte de Casație și Justiție a dat NUP. Motivul nu a fost necomiterea faptelor sau lipsa probelor din dosar, ci atingerea prescripției.

PÎCCJ nu a luat în calcul dovezile aduse de Ion Istvan. El a demonstrat că raportul din 2006 a fost unul abuziv- conține date false, încalcă drepturile și libertățile fundamentale prevazute de Constituția României și de convențiile internaționale. Astfel, Istvan a subliniat că în comunicatele de presă din 13 și 21 septembrie 2006 a scris că 13 lucrători vamali de la Biroul Vamal Ploiești și alți 17 de la  Biroul Vamal Otopeni- printre care și Ion Istvan- au fost arestați pentru 29 de zile. În lege scrie că arestat înseamnă a fi închis în urma emiterii unui mandat judecătoresc. Istvan aduce dovezi că cei 17 lucrători de la Otopeni nu au fost închiși. Mai mult, ei au continuat să lucreze.

 „Atât timp cât cei 17 funcționari vamali nu au fost deferiți justiției, în luna septembrie 2006, nicio instanță nu a emis mandate de arestare împotriva mea și a celorlalți lucrători vamali de la Biroul Vamal Otopeni, nicio instanță nu a emis o hotărâre definitivă și irevocabilă de condamnare, Raportul de monitorizare a stadiului pregătirii României și Bulgariei pentru statutul de membru UE, care a fost prezentat la Bruxelles la 26 septembrie 2006, este un raport abuziv ce conține date false, nereale, încalcă drepturile și libertățile fundamentale prevăzute de Constituția României, cât și Carta Europeană a Drepturilor Omului de către reprezentanții Guvernului României – Ministerul Justiției – reprezentat la acea vreme de către doamna ministru Monica Macovei, Ministerul Integrării Europene - reprezentat la acea vreme de către doamna Anca Boagiu, precum și de către Directia Nationala Anticorupție – reprezentat de către domnul procuror șef Daniel Morar, care au participat la elaborarea acestui act oficial", subliniază în plângere Ion Istvan.

Un alt aspect semnalat este că raportul transmis Comisiei Europene a fost definitivat și completat de comisiile din România în perioada iulie-august 2006. La începutul lunii septembrie 2006, documentul oficial se afla la Bruxelles. Aceștia nu aveau cum să știe cu patru zile înainte de a fi prezentat în plenul Comisiei, la 26 septembrie 2006 că 17 lucratori vamali de la Biroul Vamal Otopeni au fost reținuți și nu arestați pentru presupuse fapte de corupție.

Cei 17 vameși au fost chemați în fața instanței de judecată la două zile după prezentarea Raportului. Curtea de Apel București a hotărât respingerea acțiunii DNA, scrie luju.ro.

„Cine și de ce, din luna august, cunoștea faptul că cei 17 lucrători vamali de la Biroul Vamal Otopeni trebuiau arestați, ducând la concluzia că acțiunea din 21 septembrie 2006 a fost o acțiune comandată, premeditată de instituții ale statului și pusă în aplicare de DNA”, arată Ion Istvan în plângerea penală.

Istvan a dezvăluit cum DNA își mediatizează acțiunile: ”procurorul de caz a ordonat echipelor de intervenție sa ne scoata din nou în stradă și să ne ducă la intrarea principală a DNA, acolo unde erau instalați fotoreporteri, carele de reportaj ale televiziunilor, să ne coboare din microbuz pentru a fi fotografiați și filmați, mediatizați în toată țara și nu numai, ca exemplu cum România lupta împotriva corupției prin Direcția Națională Anticorupție".

PÎCCJ a hotărât prin procuroarea Daniela Lidia Ghindar că "faptele nu există" atât timp cât a fost depășit termenul de prescripție de 5 ani. Plângerea a fost depusă pe 4 ianuarie 2011.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel