Lista senatorilor care au afaceri cu statul

bani
bani

Senatorii au câștigat în ultimul an 45 de milioane de euro din contractele cu statul. Legile suferă foarte mult la capitolul reprezentării intereselor electoratului, iar domnii aleși sunt foarte descurcăreți în privința apărării propriilor drepturi. Interesant cum, după atâtea discuții despre modificarea legii care le permite parlamentarilor să facă afaceri cu statul, nu s-a modificat nici măcar un singur paragraf care să concretizeze promisiunile din campania electorală. Ei nu pot să fie administratori la societăți comerciale, însă pot să dețină acțiuni la companii ce primesc contracte de la instituții publice. Incompatibilitățile sunt greu de demonstrat și mai greu este în cazul traficului de influență.

Dupa ce Romaniacurata a facut o radiografie a afacerilor derulate de 47 de deputati cu statul, a venit randul senatorilor. Potrivit informatiilor cuprinse in declaratiile de avere si interese, 19 senatori (8 de la PDL, 4 de la UNPR, 4 de la PSD, 2 de la UDMR si unul de la PC) au incheiat in ultimul an contracte cu institutii publice in valoare de peste 45 milioane de euro. Se remarca Dan Voiculescu, Vasile Blaga, Sorina Placinta, Mihail Hardau, Serban Mihailescu, Verestoy Attila si Gyorgy Frunda. La aceasta lista se adauga patru senatori-avocati, ce au semnat contracte de asistenta juridica cu institutii ale statului: Mircea Andrei (PDL), Adrian Tutuianu (PSD), Mihaela Popa (PDL), Iulian Urban (PDL).

Partidul Liberal Democrat

1. Vasile Blaga, senator PDL de Bucuresti

Potrivit ultimei declaratii de interese, Agathe Cristina Rudeanu, fiica fostului ministru de interne Vasile Blaga a castigat in 2011 patru contracte cu statul. Firma Axis Emergency SRL a incheiat cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate un contract tip "prestari servicii transport sanitar", pentru care a incasat 3.000 de lei. Consiliul local Buftea a semnat un contract similar cu firma detinuta de Agathe Rudeanu, pentru care a platit 10.450 lei.

De asemenea, Spitalul Judetean Deva si Spitalul Municipal Hunedoara au incredintat aceleiasi firme contracte de tipul "servicii de transport medical" pentru 1,79 lei/km.

In decembrie 2010, senatorul a primit mostenire un teren in suprafata de 6.200 metri patrati in comuna Petrileni, judetul Bihor si casa parinteasca in suprafata de 200 mp in aceeasi localitate. Acestea se adauga mai vechilor proprietati imobiliare detinute de Vasile Blaga: doua terenuri in Oradea si comuna Cihei (judetul Bihor), o casa in Oradea si un apartament de lux in Bucuresti.

2. Sorina Placinta, senator PDL de Vrancea

Fostul ministru al Tineretului si Sportului, senatorul PDL Sorina Placinta, a primit de la colega sa de partid Elena Udrea bani pentru promovarea turismului.

Potrivit declaratiei de interese, Sorin Placinta este actionar majoritar la doua fime: SC Sorste SA Focsani si Inmartextil SA, fiind si presedinte al Fundatiei "Zi Deschisa".

In 2010, SC Sorste SA Focsani a primit doua contracte de la Complexul Energetic Turceni (107.000 si 143.000 lei), un ajutor financiar de la Ministerul Economiei de 248.000 lei si alti 8,8 milioane de lei de la acelasi minister, reprezentand un program sectorial pentru cresterea competitivitatii economice si 2 milioane lei pentru un program european pe resurse umane.

Ministerul Turismului si Dezvoltarii, condus de Elena Udrea, a acordat Fundatiei "Zi Deschisa" suma de 970.000 lei, in cadrul unui Program Operational Regional, privind promovarea potentialului turistic.

Tot ministerul Elenei Udrea a acordat firmei Inmartextil SRL suma de 1 milion de lei, reprezentand o cerere de finantare in cadrul unui program de sprijinire a dezvoltarii microintreprinderilor.

De altfel, Fundatia "Zi Deschisa" este foarte activa in accesarea de bani europeni, primind alti 2 milioane lei printr-un program privind promovarea masurilor active de ocupare a fortei de munca.

Sorina Placinta a luat de la Administratia Fondului de Mediu suma de 6.000 lei, reprezentand programul "Casa Verde".

Potrivit decalariei de avere, senatorul PDL a cumparat, in 2010, un teren de 700 mp si o casa de 370 mp in Timisoara si un apartament de 115 mp in Bucuresti.

Si-a vandut propriei firme, SC Sorste SA Focsani, doua case din Focsani pentru 835.000 lei si 880.000 lei, precum si un sistem de irigatie in valoare de 67.000 lei.

De asemenea, a imprumutat SC Sorste SA Focsani cu suma de 1 milion de euro si in contul acestei datorii si-a majorat participatia la capitatului social la aceasta firma.

3. Mihai Stanisoara, senator PDL de Mehedinti

Senatorul PDL Mihai Stanisoara a lichidat societatea comerciala SC Software Total Concept SRL, incasand suma de 877.000 lei.

O alta companie a senatorului SC Terra Sat Severin SRL (firma care detine un post de televiziune si un radio local, precum si cotidianul "Informatia de Severin") a incheiat un contract de publictate cu RNP Romsilva-Parcul National Portile de Fier, in valoare de 19.500 lei.

4. Mihail Hardau, senator PDL de Cluj

Fiul senatorul PDL de Cluj Mihail Hardau, Andrei Hardau, are un contract de prestari servicii, incheiat in 2010 pentru o perioada de trei ani cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, valoarea acestuia fiind de de 200 lei pentru ora de lucru.

5. Petru Basav, senator PDL de Mures

Are actiuni la opt firme: SC Teleson SRL, SC Teleson Com SRL, SC Delason SRL, SC Help Serv IFN SRL Sighisoara, SC Vesatel SRL Targu Mures, SC Edipres Tipo SRL Targu Mures, SC Editura Mureseana SRL Tg. Mures, SC Agromec Sighisoara SA.

In declaratia de interese senatorul a trecut mai multe contracte incheiate de Vesatel SRL Targu Mures (furnizor de telefonie si internet prin fibra optica) pe perioada nedeterminata cu institutii publice din judetul Mures: Gimnaziul de Stat "Augustin Maior" Reghin (contract din 2005, 175 lei/luna), Gimnaziul de Stat "Al. Ceusianu" Reghin (2006, 165 lei/luna), Centrul Scolar Reghin (2006, 165 lei/luna), Muzeu Reghin (2009, 44 lei/luna), Grup Scolar "Ioan Bojor" Reghin (2010, 260 lei/luna), D.G.A.S.P (2007, 303 lei/luna).

6. Viorel Constantinescu, senator PDL de Buzau

Potrivit ultimei declaratii de interese, senatorul are actiuni la doua companii: SC Proiect SA Buzau si Constotal SRL Buzau. Specializata in proiectare, Constotal SRL a primit in 2010 si 2011 contracte de la Primaria Buzau, Primaria Comunei Tisau, Primaria Comunei Pietroasele si Consiliul Judetean Sibiu, cu o valoare cumulata de 119.000 lei.

7. Marian Ovidiu, senator PDL de Arad

Sotia senatorului, Melania Marian, detine compania Charoo Trading&Service SRL ce a incheiat in 2010 cu Primaria comunei Varfurile un contract de 43.431 lei, avand ca obiect "diriginte de santier". De remarcat ca primarul comunei, Giurgelea Radu Tiberiu, este membru al PDL.

8. Dumitru Oprea, senator PDL de Iasi

Membru in mai multe fundatii si asociatii, senatorul a primit in decembrie 2010 de la Academia Romana un proiect valabil pe 18 luni, de studii post-doctorale in economie, pentru care va primi 4.500 lei/luna.

Citește mai departe pe www.romaniacurata.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel