Ioana Constantin, apel la Guvern după creşterile de preţuri: E nevoie de măsuri clare şi rapide. Altfel, la iarnă, oamenii vor alege...

Ioana Constantin  Foto: Crișan Andreescu
Ioana Constantin Foto: Crișan Andreescu

Ioana Constantin (PMP) cere măsuri clare de la Guvern după creşterile de preţuri din ultima perioadă. 

"În afară de răfuiala politică, lipsește ca niciodată în ultimii 30 de ani empatia față de oameni și solidaritatea cu firmele românești. Creșterea prețurilor la energie și gaze duce în lanț la creșteri de prețuri la toate produsele. Cum am ajuns aici: în primul rând, din lipsa investițiilor în sectorul energetic. Dar și pentru că așa zisa - liberalizare a pieței s-a făcut fără ca autoritățile să monitorizeze serios respectarea reglementărilor de către companiile din această piață, fără o Lege a Consumatorului Vulnerabil în vigoare înainte de liberalizare, fără spargerea monopolului OPCOM (unde băieții deștepți fac bani grei din tranzacționarea energiei), fără un plan de transformare a Complexului Energetic Oltenia. Cetățeni și firme au fost deopotrivă victime ale exploziei prețurilor, iar azi continuă acțiunile politice de tip ”praf în ochii oamenilor” cu tot felul de comisii de anchetă marca PSD și cu tot felul de întâlniri pentru poză ale Guvernului.

Creșterea prețurilor la energie și gaze va duce tot mai mulți cetățeni în zona de sărăcie. E nevoie de măsuri clare și rapide pentru cetățeni (Legea Consumatorului Vulnerabil trebuie aplicată urgent, dar e nevoie și de alte măsuri financiare) și pentru operatorii economici, altfel la iarnă mulți oameni vor alege între facturi, alimente și medicamente, iar prețurile tuturor produselor vor crește din ce în ce mai mult pentru că nicio firmă nu va putea suporta costurile ridicate din iarnă", a scris Ioana Constantin pe Facebook. 

Gazele, la preţ record pe bursă

Pe Piața GasForward, unde sunt tranzacționate contractele pe termen mediu și lung, gazele cu livare în octombrie au un preț de 307 lei/MWh, cele cu livare în noiembrie, dar și în ultimul semestru al anului au prețul de 317 lei/MWh. În luna august prețurile se situau în jurul a 220 de lei/MWh, iar în septembrie gazele s-au tranzacționat între 250 și 290 lei/MWh.

La începutul lunii august asociația Energia Inteligentă anunța că prețul gazelor naturale a atins maximul istoric din ultima sută de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel