Vestea cererii de insolvență a Hidroelectrica SA, cea mai mare companie producătoare de energie din România, i-a șocat ieri pe majoritatea factorilor decidenți. După ce preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, precum și directorul general al companiei, Ştefan Gheorghe au declarat, luni, că nu știu nimic despre o asemenea cerere, astăzi, Remus Vulpescu spune că fost vorba doar de o eroare de exprimare.
Apelat, ieri, telefonic, în legătură cu solicitarea Hidroelectrica SA, din 15 iunie, adresată Tribunalului București, de intrare în insolvență, Remus Vulpescu, președintele CA al companiei susținea: "Sunt la Viena în delegaţie cu primul-ministru. Sincer, am mai fost sunat în legătură cu acest subiect, dar nu ştiu nimic, dacă această cerere de intrare în insolvenţă este reală şi există sau nu. Dacă eu ca preşedinte al Consiliului de Administraţie nu ştiu nimic, atunci nu văd cine poate să ştie", cita zf.ro.
Astăzi, Vulpescu, în cadrul unei conferințe de presă extraordinare a susținut că avea cunoștință de cererea companiei de intrare în insolvenţă a companiei, însă, ieri, a fost vorba despre o eroare de exprimare atunci când întrebat de jurnalişti a răspuns că nu ştie despre ce este vorba.
"Cererea de insolvență a Hidroelectrica a fost semnată de mine. Ieri când am vorbit cu presa eram la Viena. Am încercat să mă exprim corect dar nu știu dacă am reușit. Nu am vrut să spun nimic despre cererea privind insolvența, ci că nu știu ca un anumit post de televiziune ar fi postat pe Internet cererea de insolvență", a explicat, marți, Vulpescu.
Totodată, oficialul a arătat că această decizie nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi.
"Solicitarea insolvenţei este legată de organizarea companiei, nu avem în vedere nimic cu falimentul, vânzarea de active şi alte speculaţii. Nu urmărim naţionalizarea, vânzarea companiei, sau orice altceva decât corectarea problemelor cu care compania se confruntă. Procedura insolvenţei nu este o stratagemă sau un tertip ci o măsură legală potrivit legii pentru că această societate a ajuns în situaţia să nu mai aibă lichidităţi", a spus Remus Vulpescu, precizând că profitul de anul trecut al Hidroelectrica, de doar un milion de euro, este o dovadă a managementului defectuos al companiei.
Ceva nu a funcţionat corect la Hidroelectrica. O societate cu active de 1 miliard de euro şi o cifră de afaceri de 800 milioane de euro, dacă obţine contabil, doar contabil, 1 milion de euro profit nu se poate numi companie profitabilă, a explicat Remus Vulpescu.
Cât despre totala surpriză a directorului general al Hidroelectrica la aflarea veștii, președintele CA a susținut, tot marți, că Gheorghe Ștefan nu a fost informat asupra deciziei de intrare în insolvență, pentru a se evita o dezbatere publică înainte ca instanțele judecătorești să se pronunțe.
"Domnul director general Ștefan Gheorghe este director general executiv, nu face parte din Consiliul de Administrație. I-a fost cerută o informare completă asupra situației financiare a societății, fără să-i spunem de ce. În ședința Consiliului de Adiminstrație am dezbătut, nu plecasem de la nicio idee preconcepută, am vrut doar să analizăm, să dezbatem, să hotărâm în acea sedință măsuri. Măsura hotărâtă în CA a fost formularea cererii de deschidere a procedurii insolvenței. Pe domnul director nu l-am anunțat pentru că nu am dorit să iscăm pe acest subiect ceea ce nu am putut evita, o dezbatere publică înainte ca instanțele judecătorești să se pronunțe", a spus Remus Vulpescu.
Acesta a explicat că administratorii oricărei societăți care constată că nu mai poate face față, din cauza lipsei de lichidități, unor obligații financiare ajunse la scadență sunt obligați să solicite tribunalului pronunțarea unei cereri de deschidere a prodecurii de intrare in inslovență.
Compania Hidroelectrica este controlată de statul român, care prin intermediul Ministerului Economiei deţine 80% din capital, restul fiind deţinut de Fondul Proprietatea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News