INS: Scăderi în industria prelucrătoare, servicii şi construcţii, în următoarele luni

scadere constrctii
scadere constrctii

Potrivit opiniilor exprimate de managerii firmelor româneşti, se anticipează o scădere moderată în industria prelucrătoare şi servicii, scădere în construcţii și o relativă stabilitate în comerţul cu amănuntul în perioada decembrie- februarie în raport cu cele trei luni anterioare, arată datele publicate miercuri de INS.

În cadrul anchetei de conjunctură a Institutului Naţional de Statistică (INS), din luna decembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare (-9% la întreprinderile mijlocii, cu 50-249 de salariaţi).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -39%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -33%). Totodată, managerii estimează scăderea stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -37%).

Referitor la preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%), a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +8%).

Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +16%).

Conform estimărilor din luna decembrie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -6%). În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy