Consilierul lui Voiculescu a publicat datele despre vaccinare pe drumul Cluj - Craiova, care a durat două zile. Cum descrie ”aventura”

Sursa foto: gov.ro
Sursa foto: gov.ro

Ștefan Voinea, consilierul onorific al ministrului Sănătății, a vorbit despre scandalul iscat după ce Vlad Voiculescu a făcut publice mai multe informații de la Ministerul Sănătății, dar și despre accesul său la baza de date respectivă.

"Accesul meu la contul de analiză al REM a fost făcut în baza numirii mele ca și consilier onorific de către ministru. Nu este un cont personal, nu este un cont al secretarului de stat sau al altcuiva. Este un cont dezvoltat şi creat cu permisiuni foarte limitate, în special pentru minister, iar eu l-am accesat pentru a transparetniza datele care sunt publice. Are un nume, dar nu vi-l pot da pentru că atunci chiar ar fi o problemă de securitate cibernetică. Nu vă pot spune numele exact al contului, însă ce vă pot spune este că nu este numele unei persoane", a declarat Ștefan Voinea, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3, prezentată de Cătălina Porumbel.

Vezi și: Ștefan Voinea aruncă vina pe Andreea Moldovan după publicarea datelor despre vaccinare. Din ce-și câștigă existența consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu

"INSP a fost notificat că eu accesez aceste date"

Întrebat dacă în solicitarea făcută de secretarul de stat către INSP este trecut numele său, acesta a spus: "INSP a fost notificat că eu accesez aceste date. Toată această problemă se trage de la următorul lucru. Eu aveam deja acces la date. Eu locuiesc în Cluj. Aveam acces la date de pe adresa de IP a calculatorului meu din Cluj. Am plecat în acest weekend cu maşina şi cu fetiţa mea de patru luni către Craiova, unde locuiesc părinţii mei. Ştiind că mă voi opri de mai multe ori pe drum şi drumul cu copilul nu durează câteva ore - a durat două zile - am rugat colegii din Ministerul Sănătăţii să îmi introducă în această listă albă de accesare o adresă de IP a unui server de VPN, un calculator prin care se oferă o adresă fixă pe care îl folosesc ca să accesez printr-un IP fix alte adrese. I-am rugat să comunice acest IP către colegii de la INSP".

Vezi și: Acces bază de date vaccinuri. Radu Tudor, discuție cu un specialist în securitate informatică: Descrierea pe care mi-a făcut-o m-a înfiorat!

"Este  o gogomănie! Fratele meu nu este în Germania"

Cât despre acuzaţiile că ar avea un frate în Germania, căruia i-ar fi dat aceste date de acces şi că ar fi fost accesat contul de acolo, Ștefan Voinea a mai spus: "Este  o gogomănie! Fratele meu nu este în Germania. Locuieşte în Craiova. Am solicitat accesul la adresa de IP de la un  server de VPN care, din întâmplare, este la un data center din Germania, dar am notificat acest lucru colegilor de la Ministerul Sănătăţii. Nu a fost niciun fel de atac cibernetic. Sunt nişte informaţii care circulă fals".

"În afară de presă, nu m-a întrebat nimeni nimic"

"Nu am încercat să accesez contul de 200 de ori. Nu există aşa ceva! Sunt informaţii false care sunt vehiculate de site-uri care, din păcate, nu au suficientă responsabilitate când publică aceste lucruri. Aştept şi eu cu interes rezultatele oricăror anchete, verificări. Până acum, pe mine, în afară de presă, nu m-a întrebat nimeni nimic", a mai spus consilierul onorific al lui Vlad Voiculescu.

"Accesul la această bază de date este extrem de restrictiv, nu există date cu privire la persoane, la nume. Există nişte date agregate, statistice pe care le puteţi vedea şi dumneavoastră intrând pe pagina data.gov.ro. Genul acesta de date sunt vizibile", a mai spus acesta.

"Nu aveam nevoie de certificat ORNIS"

"Nu aveam nevoie de certificat ORNIS pentru a accesa acest cont. Am cerut o opinie în acest sens. Datele din registrul naţional de vaccinări oricum nu sunt înregistrate la nivel secret. Chiar şi dacă cineva ar avea acces la mai multe date decât am avut eu, nu ar fi nevoie de ORNIS. Această poveste este încă o gogomănie!", a mai adăugat Ștefan Voinea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel