Impozitul pentru companiile mici ar putea fi redus la jumătate

25-martie-data-limita-pentru-plata-impozitului-pe-profit-pentru-microintreprinderi-1363689531
25-martie-data-limita-pentru-plata-impozitului-pe-profit-pentru-microintreprinderi-1363689531

Din iulie, impozitul pe venitul firmelor mici ar putea fi înjumătățit. Dacă de la începutul anului anului este obligatoriu impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor, din iulie ar fi un impozit de 1,5%. Propunerea vine din partea ministrului pentru IMM si mediul de Afaceri, Maria Grapini

Cât este de realizabil

Mirela Șerban, managing partner R&M Audit Contabilitate, a precizat că impozitul pe venitul microintreprinderilor a fost de 1,5% la începutul anilor 2000, potrivit Daily Business. „Proiectul este realizabil în măsura în care guvernul va da o lege în acest sens”, a subliniat ea. Luminița Ristea, partener CRG Nexia, a declarat că proiectul s-ar putea realiza dacă exista cu adevarat o voință reală a statului. Ea atrage atenția că "bugetul funcționează pe principiul vaselor comunicante. Dacă vei colecta mai puțin dintr-un loc, va trebui să suplimentezi din altă parte, mai ales că se va lucra pe bugetul pe 2013, care este deja aprobat". Aceeași idee fost subliniată și de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a mai spus că este necesar și acordul FMI.

Pe cine ajută

Mirela Șerban spune însă că această reducere nu va fi de folos microîntreprinderilor, pentru că sunt luate în calcul doar veniturile, nu și cheltuielilor firmelor care fac producție sau comerț. Andreea Florian, tax manager TPA Horwath România, este de părere că introducerea impozitului obligatoriu a condus și va conduce la evaziune și concureță neloială pentru contribuabilii cinstiți care își plătesc dările la stat.  Astfel, reducerea la jumătate a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor ar părea o gură de aer doar pentru contribuabilii cinstiți.

Luminița Ristea este de părere că reducerea ar fi nesemnificativă și dacă s-ar dori un sprijin "acesta ar trebui să vina în zona contribuțiilor sociale, astfel încât firmele să aibă un sprijin la angajare și la crearea locurilor de muncă". În caz contrar măsura ar fi populistă este de părere Ristea.

Andreea Florian susține că reducerea ar scoate la lumină afacerile ilegale și ar "avea un impact uriaș asupra încasărilor la bugetul de stat, compensând cu succes reducerea impozitului pentru IMM-uri".

Guvernul estimează că impozitele colectate de la microintreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel