”Guvernul stabil-repede”, întârziat două zile de Iohannis. Motivul ascuns

DCNews Team / 23 iun 2017 / 11:33 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 ”Ce ne mai lipseşte este un guvern stabil. Sper să se rezolve repede", spunea sâmbătă 17 iunie, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis. După moțiune, președintele a mai așteptat o zi ca să trimită joi, 22 iunie invitația partidelor care participă la consultări. Repede, repede, dar consultările încep abia în cursul zilei de luni, de la ora 15.00 (!).

Președintele ar fi putut cere consultări sâmbătă sau duminică, astfel încât să urgenteze depășirea crizei politice. Nimeni nu ar fi avut de obiectat că liderii politici își pierd o zi de weekend. Pentru PSD ar fi fost obositoare convocarea CEx cu două zile mai devreme, după ce a trecut prin convulsii interne, cu mobilizări frecvente a liderilor locali la București.

De ce pauza de două zile convine tuturor partidelor (și lui Klaus Iohannis, obișnuit cu tihna weekendului de la Sibiu)?

Explicația ține de poziționarea la negocieri. Partidele vor să vadă cum a impactat electoral moțiunea anti-Grindeanu și mai ales negocierile cu UDMR. În cazul în care PSD a pierdut semnificativ din cota de încredere și/sau intenție de vot, se poate merge mai dur, chiar până la anticipate. În cazul în care PSD și-a păstrat alegătorii, așa cum susține sociologul Marius Pieleanu, director Avangarde, va avea o poziție mai fermă la consultări.

Astfel, în acest weekend, se vor efectua sondaje telefonice, CATI, pentru a lua rapid pulsul electoratului, înainte de negocierile care încep luni, la ora 15.   

 

 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24