Guvernul majorează cheltuielile de personal

Cheltuieli
Cheltuieli

Cheltuielile de personal vor fi majorate de Guvern cu 648 milioane lei (0,1% din produsul intern brut), ca urmare a majorării salariilor în sistemul bugetar prin derogare de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare. Această lege interzice astfel de operaţiuni cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului. 

Pentru recuperarea reducerilor salariale, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul plătit din bani publici a fost majorat cu 8% la 1 iunie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna mai 2012, şi va fi din nou majorat cu 7,4% începând cu 1 decembrie 2012, faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012.

Impactul asupra cheltuielilor bugetare este estimat pentru anul 2012 la 1,52 miliarde lei (0,3% din produsul intern brut), informează Mediafax.

Pentru a putea majora salariile bugetarilor şi a restitui pensionarilor o parte din constribuţia de sănătate reţinută, Guvernul este nevoit  să încalce Legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Articolele din lege de la care se va face derogare arată că nu pot fi promovate, cu mai puţin de 180 zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, acte normative care conduc la creşterea cheltuielilor de personal sau a pensiilor în sectorul bugetar. De asemenea, totalul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar, cu ocazia rectificărilor bugetare.

Totodată, Guvernul precizează că, deşi au fost majorate ca urmare a măsurii de creştere a salariilor din sectorul bugetar, cheltuielile de personal continuă să scadă, fiind estimate la 6,7% din produsul intern brut şi respectând astfel ţinta de 7,2% din PIB stabilită prin lege.

Cheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzând asistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altor donatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice şi a contribuţiei României la bugetul Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel