Urmărește emisiunea live


Guvernul a prelungit cu 5 ani perioada de explorare a acordului de concesiune cu Petrom pentru perimetrul Neptun de la Marea Neagră

boc plictisit
boc plictisit

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri Hotărârea iniţiată de Ministerul Economiei privind prelungirea cu 5 ani a perioadei de explorare a acordului de concesiune pentru perimetrul XIX-Neptun din Marea Neagră către OMV Petrom şi Exxon, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

"Astăzi am prelungit cu 5 ani perioada de explorare în cadrul acordului de concesiune încheiat între ANRM şi OMV Petrom şi Exxon. Hotărârea vizează perioada de explorare, nu de exploatare şi dezvoltare", a subliniat şeful Guvernului, citat de Agerpres.

De asemenea, Dorin Cojocaru, director general în Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, a precizat că acesta este al doilea act adiţional de prelungire a perioadei de explorare la Acordul de concesiune încheiat în anul cu 2000. Astfel, prin această Hotărâre se acordă o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare începând cu anul 2013, după ce o primă prelungire de 5 ani la perioada prevăzută iniţial de 9 ani fusese acordată pentru intervalul 2009-2013.

"Tot ce s-a desfăşurat până acum pe acest perimetru a fost în apă cu adâncime de până la 100 metri, însă 60% din perimetru este cu apă adâncă peste 100 metri", a precizat Cojocaru, arătând că în România nu au fost niciodată săpate sonde de explorare în zona mării la adâncimi atât de mari, iar în prezent, prin asocierea cu Exxon, Petrom dispune şi de tehnologia necesară explorării peste această adâncime.

Totodată, Dorin Cojocaru a mai subliniat că toate obligaţiile Petrom şi Exxon prin acordul de concesiune sunt asumate, însuşite, realizate şi chiar depăşite în anumite zone ale perimetrului.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat, marţi, că pentru societatea OMV Petrom va fi prelungită perioada de explorare cu încă 5 ani în perimetrul Neptun din bazinul Mării Negre, concesiune în care compania este asociată cu Exxon. "Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani", a precizat Ariton. Ministerul consideră ca acesta este unul dintre elementele foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea Petrom, a completat ministrul Economiei.

O delegaţie a companiilor Exxon Mobil şi OMV - Petrom i-a prezentat, la începutul lunii iunie, preşedintelui Traian Băsescu, planurile de acţiune şi de investiţii pentru următorii ani în perimetrele concesionate la Marea Neagră. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat atunci încrederea în obţinerea unor rezultate bune, dată fiind experienţa Exxon în domeniul forajelor marine în ape de mare adâncime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel