Gabriel Liiceanu şi Eugen Simion se bat pe opera lui Cioran

Opera lui Emil Cioran a devenit sămânță de scandal între Gabriel Liiceanu și Eugen Simion. Editura Humanitas, condusă de Gabriel Liiceanu, acuză Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, condusă de Eugen Simion, că a publicat opera scrisă în limba română de Emil Cioran, comiţând astfel un "furt", acuzaţiile fiind respinse însă de Simion, care spune că a procedat corect.

 Editura Humanitas a dat în judecată Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă pentru că a publicat opera scrisă în limba română de Emil Cioran, următorul termen în procesul intentat la Tribunalul Bucureşti fiind 26 septembrie.

Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă are calitatea de pârât în acest proces, iar intervenient în nume propriu este Eleonora Cioran (văduva lui Aurel Cioran, fratele lui Emil Cioran, n.r). Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă şi Eleonora Cioran sunt reprezentaţi în acest proces de aceeaşi casă de avocatură, Grigorescu, Ştefănică şi Asociaţii. Materia procesului este "proprietatea intelectuală", iar obiectul - "drept de autor şi drepturi conexe".

 Într-un comunicat remis Mediafax, editura Humanitas face câteva precizări referitoare la acest proces în curs de desfăşurare. Comunicatul Humanitas vine şi ca urmare a unor afirmaţii făcute în presă de către Eugen Simion.

 "Pentru ca o carte să poată fi tipărită în condiţii de deplină legalitate, editorul trebuie să cumpere drepturile de autor fie de la autor, fie de la reprezentantul său legal. Cumpărarea drepturilor de autor şi condiţiile în care se negociază cumpărarea (perioada, suma, modalitaţile de plată etc.) sunt precizate printr-un contract semnat de ambele părţi. Legatarul universal al drepturilor de publicare pentru opera lui Cioran, după moartea acestuia, este CNL, Centre National du Livre, departament al Ministerului Culturii din Franţa. Nici o altă persoană fizică sau juridică nu-şi poate aroga acest drept. Humanitas are contract de publicare cu CNL pentru toată opera scrisă în limba română de Emil Cioran. Orice publicare a vreunei lucrări cioraniene în absenţa unui contract semnat cu CNL este ilegală şi lezează atât pe legatar, cât şi pe editorul care a cumpărat dreptul de publicare. Publicarea fără existenţa unui contract cu autorul sau succesorul (legatarul) său se numeşte piraterie şi, ca orice furt, se pedepseşte prin lege", se spune în comunicatul editurii Humanitas.

Eugen Simion: Justiţia este cea care va hotărî în acest caz

 Pe de altă parte, Eugen Simion respinge acuzaţiile pe care i le aduce Editura Humanitas, precizând că Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă a procedat corect în privinţa publicării operei scrise în limba română de Emil Cioran.

 El a precizat că justiţia este cea care va hotărî în acest caz. "Noi am fost corecţi în această chestiune. N-am vrut să furăm pe nimeni şi nu am insistat (în privinţa primirii drepturilor de publicare ale operei în limba română a lui Cioran, n.r.)", a spus Simion.

 "Am văzut comunicatul dat de editura Humanitas, referitor la editarea scrierilor româneşti ale lui Cioran şi la procesul pe care editura Humanitas l-a deschis împotriva fundaţiei noastre, fundaţie care a publicat scrierile integrale, în româneşte, ale lui Cioran. O să dăm şi noi un comunicat de presă în zilele următoare, până atunci aş vrea să spun celor care sunt interesaţi că Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă are o serie, care se cheamă «Operele fundamentale», destinate clasicilor literaturii române. E vorba de ediţii integrale şi în seria acestor scriitori fundamentali l-am inclus şi pe Cioran, într-o ediţie în două volume, cuprinzând tot ce a publicat el între 1928-29, când a început să scrie şi să publice, până în 1947, când a renunţat la scrierile române", a spus Eugen Simion.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel