Franța, forțată să raționalizeze apa. Avertisment de secetă severă

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Seceta este resimțită puternic în Franța, unde 90 din 96 de departamente regionale sunt supuse restricțiilor de utilizare a apei, ba mai mult, unele sate nu mai sunt alimentate cu apă potabilă deloc, riscul de incendii planând la cele mai înalte niveluri. 

Franța, unde aseară un nou incendiu a ars 650 de hectare în regiunea Hérault, se confruntă de săptămâni cu temperaturi extrem de ridicate și lipsă de precipitații, situație cu care nu s-a mai confruntat de zeci de ani, potrivit Europa Today.

”În medie, opt milimetri de precipitații au căzut în Franța între 1 și 25 iulie”, ceea ce reprezintă ”un deficit uriaș de precipitații”, a declarat pentru AFP Christian Veil, climatolog de la Météo-France.

Potrivit climatologului Christian Veil, ”iulie 2022 va fi cel mai probabil cel mai uscat iulie înregistrat” din 1959, potrivit agenției de meteorologie, un alt ”record” care se alătură celui al numărului de secții cu restricții privind utilizarea apei.

A fost autorizat doar consumul de apă pentru a asigura exercitarea unor utilizări prioritare

Harta care rezumă diferitele niveluri de alertă este roșie în majoritatea bazinului vestic al Loarei - Indre, Loire Atlantique, Mayenne, Sarthe, Deux-Sèvres, Vendee, Vienne -, dar și în Drame, în interiorul Varului, în Lot și în sud-estul Val-de-Marne. 

În aceste zone, este autorizat doar consumul de apă pentru a asigura exercitarea unor utilizări prioritare, pentru sănătate, siguranța civilă, alimentarea cu apă potabilă și salubrizare, în timp ce prelevările în scop agricol sunt interzise.

Statul a mobilizat și Biroul francez pentru biodiversitate (OFB) pentru a efectua operațiuni de control pentru a asigura respectarea ordinelor de secetă în departamentele în cauză. 

Regiunea Loire-Atlantique a fost plasată în ”alerta pentru apă potabilă” din 20 iulie. Utilizarea apei este reglementată ”pentru a evita deficitul de apă potabilă” și ”deteriorarea calității apei”, explică prefectura.

Traficul pe râuri și canale a fost de asemenea grav perturbat: navigația a fost întreruptă pe o parte a Canalului Burgundia și în regiunea Nancy, în timp ce multe barje de pe Rin au fost încărcate doar la o treime din capacitatea lor.

Agricultura suferă, de asemenea, în zonele care ar fi în mod normal ferite de lipsa de apă.

În Pas-de-Calais, de exemplu, Jean-Pierre Clipet, șeful Federației Departamentale a Sindicatelor Agricole (Fdsea), este îngrijorat de ”producțiile în scădere, cu două fenomene care se combină, stresul hidric, dar și căldura, care afectează toate culturile, grâul, sfecla, legumele...”.

Citește și:

Bulgarii au primit interzis la tăiat iarba. Ordin al ministrului Agriculturii, pentru a preveni incendiile

Printr-un ordin al ministrului bulgar al Agriculturii, Ivan Ivanov, în perioada 25 iulie - 7 august 2022 inclusiv, este interzisă întreţinerea suprafeţelor de iarbă şi a terenurilor arabile în condiţii propice producţiei prin cosire.

Scopul restricţiilor impuse este eliminarea surselor de pericol pentru producerea incendiilor, scrie Rador. Ministerul Agriculturii avertizează că, în caz de nerespectare a dispoziţiilor, se vor aplica amenzi sau sancţiuni de către directorii direcţiilor regionale pentru agricultură, conform Legii privind protecţia împotriva dezastrelor. Ministerul Agriculturii reaminteşte din nou că arderea miriştilor este interzisă şi se sancţionează. 

Canicula și seceta afectează grav agricultura

Săptămâna aceasta, temperaturile au trecut de 40 de grade în România, iar seceta a silit sute de sate româneşti să raţionalizeze apa. Recoltele sunt decimate. În fiecare zi, de la Ministerul Agriculturii, aflăm că încă un județ a rămas fără apă pentru irigații. 

În timp ce preoții fac rugăciuni pentru ploaie, meteorologii nu anunță nici urmă de nor. 

Bulgaria cere urgent ajutorul României. A fost declarată situația de forță majoră

Între Turnu Măgurele și Zimnicea, în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai pot trece.

Seceta a cauzat oprirea traficului comercial pe Dunăre, cotele apelor fiind neobișnuit se scăzute pentru această perioadă a anului, relatează B1TV. Între Turnu Măgurele și Zimnicea, în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai pot trece.

Bulgaria a cerut ajutorul României pentru a draga albia fluviului

Bulgaria a cerut deja ajutorul Guvernului României, pentru a draga în zona respectivă, cu un utilaj special, albia fluviului pe o anumit porţiune.

Navigația a fost oprită complet la kilometrul 564. Conform măsurătorilor făcute de bulgari, adâncimea maximă este acolo de un metru și șaizeci de centimetri, în condițiile în care Comisia Dunării a stabilit că, pentru a naviga în siguranță, ar trebui să fie de cel puțin doi metri și jumătate. Armatorii și-au oprit convoaiele în porturi.

Cătălin Țigănuș, directorul Navrom: ”Tot ce înseamnă navă încărcată spre porturile din amonte, spre Serbia, Ungaria, este oprită fie în Constanța, fie se opresc în zona Giurgiu”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel