Fermierii din Brăila îl ceartă pe Dacian Cioloș, comisarul european pentru Agricultură

cereale
cereale

Dacian Cioloș, comisarul european pentru agricultură, a declarat într-un cotidian că el, personal, susține agricultura bio. De asemenea, s-a referit, ca și consumator, defavorabil la adresa plantelor modificate genetic. Asociația Producătorilor Agricoli din Brăila îl critică pe Cioloș, într-o scrisoare deschisă. Fermierii români au reușit să exporte soia modificată genetic și să acopere necesarul pieței interne, până la momentul aderării, după care au fost învinși de importuri, care sunt realizate din țări unde culturile omg sunt permise. Unii dintre fermierii români îi reproșează lui Cioloș că susține interesele francezilor, Franța fiind cea care l-a susținut în momentul numirii la CE.

Lui Cioloș i s-a reproșat că preferă ”mălaiul franțuzesc”, aluzie la politica Franței, principalul oponent la adresa omg, dar și una dintre puterile agricole ale UE, aflată în concurență și cu SUA, dar și cu statele producătoare de cereale de pe continentul nostru. Iată scrisoarea deschisă a APA Brăila: ”A aparut in media, un interviu al d-lui comisar european, Dacian Ciolos, referitor la organismele modificate genetic. D-l Comisar, oficialitate importanta in structurile europene, adopta o pozitie in totala contradictie cu eforturile depuse de reprezentantii majoritatatii agricultorilor romani, de Ministerul Agriculturii din Romania, de Comisiile pentru agricultura ale Parlamentului Romaniei, privitor la reintroducerea in cultura a plantelor modificate genetic, in Romania. Majoritatea institutiilor statului, cu exceptia Ministerului Mediului, care nu pare a fi institutie a statului roman, apreciaza ca  interzicerea de a cultiva soia modificata genetic, in 2006, a fost o grava eroare, care a pagubit atat fermierii, cat si statul roman, cu valori importante, evaluate la un milliard de euro anual.

Aprecierile d-lui Comisar, chiar daca sunt personale, le-a dat publicitatii si a alimentat speculatiile total nejustificate, ale unor “ecologisti”, cu o pregatire in domeniu, incerta. Pozitia domniei sale, de inalt demnitar european, propus si sustinut si de agricultorii romani, nu are nevoie de justificari stiintifice si se bucura de credibilitatea majoritatii consumatorilor, a caror cunostinte in domeniu, sunt extrem de reduse. “Neincrederea consumatorului” se datoreaza in mare parte, unor asemenea luari de pozitie, exprimate de la un nivel creditat cu mult discernamant.  De altfel chiar in interventia sa, d-l Comisar se contrazice, cand se refera la importurile de soia modificata genetic si devine chiar confuz, cand apreciaza ca acestea trebuiesc “transate de consumatori”.

Romania trebuie sa transeze, in cel mai scurt timp, propria atitudine, referitoare la culturile modificate genetic, in baza concluziilor stiintifice si nu a speculatiilor celor fara viziune privind soarta omenirii. Cu fiecare an pierdut, Romania pierde din startul viitorului. Nu avem pretentia ca OMG reprezinta singura “solutie salvatoare pentru agricultura europeana si pentru agricultura din Romania”, dar pentru moment reprezinta o speranta, pentru preconizata criza alimentara.

Si d-l Comisar si alti demnitari responsabili de soarta viitoare a umanitatii, trebuie sa defineasca solutii viabile, nu numai sa contreze solutii, deja definite. Orice persoana este libera sa opteze cu privire la propria conduita, dar aflandu-se intr-o asemenea demnitate, dicteaza, prin atitudini de acest gen, directii nesigure, periculoase.

Asociatia Producatorilor Agricoli Braila, atentioneaza, cu tot respectul, asupra influentei extrem de periculoase, a pozitiei d-lui Comisar si ii solicita, de urgenta, o revenire publica, asupra pozitiei sale. In aceasta situatie, il asiguram pe d-l Comisar, ca majoritatea agricultorilor romani ii vor ramane loiali, in demersurile sale, privind noile politici agricole europene”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel