FACIAS reclamă statul român la CEDO pentru invalidarea referendumului

cedo
cedo

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cheamă în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru invalidarea referendumului de către cei nouă judecători ai Curții Constituționale.

"În ciuda tuturor actelor normative în vigoare, a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a cifrelor reale reactualizate, cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale a României (CCR) ignoră opţiunea politică a românilor. În România zilelor noastre, voinţa a 9 persoane numite politic este mai presus decat voinşa unei naţiuni", se arată în comunicatul FACIAS.

Totodată, Fundaţia afirmă că în materialul hotărârilor CCR nu este respectat principiul dublului grad de jurisdicţiei, în sensul că hotărârile CCR nu pot fi atacate la niciun for intern. În aceste condiţii, ele sunt irevocabile, iar o cale eficientă de atac nu poate fi promovată pe plan intern, potrivit Antena3.

"Prin încălcarea dreptului la vot se poate înţelege şi nesocotirea evidentă a voinţei exprimate prin vot, lipsindu-l astfel de efecte. În condiţiile în care electorilor nu li se poate imputa în niciun fel neactualizarea listelor de vot, nu se poate ţine cont de nişte date evident eronate şi în privinţa cărora s-au făcut – chiar la cererea CCR, corecturile necesare. Dacă nu s-a ţinut cont de actualizarea făcută la nivelul listelor electorale permanente pentru data de 10 iulie, rezultă că CCR a tergiversat în mod nejustificat pronunţarea asupra referendumului", mai afirmă reprezentanţii FACIAS

Deoarece aplicarea legii este vădit greşită, astfel că în listele permanente nu sunt cuprinşi decât cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, FACIAS va înainta la CEDO plângere împotriva invalidării referendumului de către CCR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel