Experţii dezvăluie cum eşti urmărit cu ajutorul telefonului mobil. Ce să faci ca să nu mai fii spionat

Experţii consultaţi de bbc.com dezvăluie cum eşti urmărit cu ajutorul telefonului mobil. Aceştia oferă câteva sfaturi care vă ajută să evitaţi să mai fiţi spionaţi. 

Ce ai face dacă ar trebui să-i spui cuiva un secret la telefon? Probabil, vei utiliza un mesaj criptat. Criptografia este arta de a scrie într-un mod secret o informaţie.

În prezent, criptografia este utilizată pentru a oferi garanții de securitate a informațiilor.

"Criptografia este responsabilă de protejarea datelor noastre în comunicații, astfel încât doar persoana care primește mesajul să-l poată citi. Nici o altă persoană nu poate accesa informațiile respective dacă nu este destinatarul legitim", explică inginerul și medicul IT, Carmen Torrano, potrivit bbc.com.

Criptografia oferă chei capabile să cripteze sau să decripteze informația, respectând diferite tehnici. Cu toate acestea, în prezent, criptografia nu servește doar pentru a păstra secretul comunicării între două persoane.

"Criptografia este peste tot. Când sunăm pe cineva, când mergem la bancă pentru a obține un credit ... în multe cazuri, algoritmii sunt aplicați fără să conştientizăm", adaugă Torrano.

Pe de o parte, cu telefonul mobil trimitem mesaje prin diferite aplicații, facem fotografii și videoclipuri pe care le împărtăşim cu alţii.

„Aceasta ar fi informația conștientă pe care o transmitem cu telefonul nostru", descrie María Isabel González Vasco, profesor de Matematică 

O mare parte din informațiile pe care le știm sunt criptate. Dar mai sunt și alte tipuri de date pe care este inevitabil să nu le putem partaja. De exemplu, informațiile despre locație.

"Există, de asemenea, aplicațiile pe care le folosim pentru a cumpăra sau a stoca muzica, care construiesc o urmă de informații și pe care le delegăm de multe ori în mod inconștient, deoarece nu citim politicile de confidențialitate ale aplicației", spune el.

De ce este important să ne protejăm datele



Datele dvs. sunt foarte importante, chiar dacă nu credeți. Deși vi se poate părea că nimănui nu-i poate păsa de ceea ce cumpăraţi, unde vă deplasaţi, sau de anumite obiceiuri, datele dvs. pot fi extrem de utile pentru mulți.

"Aceste informații pot fi vândute și pot fi utilizate în scopuri comerciale. Dacă anumite companii au multe informații pentru clienții dintr-o zonă și pot controla ce fel de lucruri sunt cumpărate în alte magazine, se poate forma un monopol comercial", exemplifică González Vasco.

Ce să facem pentru a ne proteja datele

Experţii consultați de BBC Mundo oferă câteva sfaturi și măsuri care pot fi luate în plus pentru a fi în siguranță folosind criptografia.

Mesaj criptat

Vedeți dacă o aplicație de mesagerie spune că poate cripta mesajele în întregime.

"Există, de asemenea, aplicații care vă permit să criptați apelurile și SMS-urile (mesaje text) pentru persoanele care au informații foarte importante sau confidențiale", adaugă Torrano.

Politici de confidențialitate

Ar trebui să citiți întotdeauna politica de confidențialitate a aplicațiilor.

"Este important să fim conștienți că nu este necesar să oferim toate datele noastre unei platforme de servicii de muzică online pentru ca acestea să ne ofere recomandări", spune González Vasco.

Detectoare

Există instrumente cu suport criptografic pe care le putem descărca și care pot detecta rapid dacă intră o aplicație malware (software rău intenționat).

"Acesta este un fel de software care poate fi instalat cu o aplicație care pare nevinovată și care ajunge să citească alte informații care pot fi stocate pe telefonul nostru", descrie González Vasco.

Agregatori

"Agregatoarele (cititorii sau colecționarii de conținut) sunt foarte confortabile, deoarece într-o singură cerere puteți privi totul, cum ar fi conturile bancare. Dar cred că aceste tipuri de resurse trebuie utilizate cu mare precauție", avertizează profesorul González Vasco.

Conexiuni publice

"Când vă conectați la rețele publice de internet (Wi-Fi), aveţi grijă să nu introduceţi date confidenţiale. Aceste reţele nu sunt criptate şi este posibil ca anumite persoane să aibă acces la informaţiile dumneavoastră.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel