EXCLUSIV. Reacția MAE român la solicitările lui Viktor Orban care au tulburat Europa de Est

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, și omologul său maghiar, Janos Martonyi
Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, și omologul său maghiar, Janos Martonyi

Premierul Viktor Orban a stârnit îngrijorări în rândul țărilor din Europa de Est într-un moment delicat pentru regiune, începându-și noul mandat în fruntea Executivului de la Budapesta cu un discurs în care a cerut drepturi colective și autonomie pentru etnicii maghiari din bazinul carpatic. În urma unei solicitări DC News, Ministerul Afacerilor Externe din România și-a exprimat dezacordul cu poziția lui Orban, reacții similare venind și de la Varșovia sau Kiev. 

Polonia și Croația reacționează după solicitările lui Orban

DC News a cerut poziția MAE față de discursul susținut de Orban în fața Parlamentului ungar, când a afirmat că "problema ungară este o problemă europeană", iar "ungurii din bazinul carpatic au dreptul la dublă cetățenie, drepturi colective și autonomie. Aceasta este poziția pe care o vom susține în arena politică internațională".

"Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat în mod constant dezacordul cu poziţia şi declaraţiile oficialilor ungari referitoare la acordarea unui statut special de autonomie pe criteriul etnic pentru zonele locuite de minoritatea maghiară din România", se arată în răspunsul ministerului condus de Titus Corlățean.

La întrebarea dacă partea română a vorbit cu ambasadorul Ungariei la București în urma declarațiilor lui Orban sau dacă diplomatul maghiar a fost convocat la MAE, ministerul ne-a răspuns: 

MAE ungar rectifică mesajul lui Orban: Nu se referea la autonomie!

"În dialogul cu oficialii ungari, partea română a reiterat consecvent această poziţie bine cunoscută, evidenţiind faptul că autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constituţional român în vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene în materie de minorităţi, fiind de altfel excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Republica Ungară, semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de bază)".

"Mai mult decât atât, MAE şi-a reafirmat în mod constant angajamentul de a aborda aspectele care ţin de cooperarea bilaterală în materie de minorităţi între cele două state în cadrul formatului de dialog special creat, şi anume Comitetul de specialitate româno-ungar de colaborare în domeniul minorităţilor naţionale", a adăugat MAE.

EXCLUSIV: Reacție din PE, după ce Orban a cerut autonomia maghiarilor din afara granițelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel