EXCLUSIV: Reacție din PE, după ce Orban a cerut autonomia maghiarilor din afara granițelor

Premierul Viktor Orban a cerut autonomie pentru etnicii maghiari din afara Ungariei, iar DC News a vorbit cu europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, care ne-a explicat cât de viabil este demersul respectiv și cum primește și reacționează Parlamentul European față de astfel de declarații.

„Deciziile referitoare la drepturile și libertățile cetățenești, altele decât cele menționate în tratatele europene, se iau în statele membre. Comisia Europeană și Parlamentul și instituțiile europene n-au nimic de-a face cu autonomia sau organizarea internă a statelor membre. 

Dl Orban este consecvent. A susținut acest lucru, ca reprezentant al unui curent naționalist din Ungaria, și va continua să facă acest lucru. 

Vezi și: Orban dinamitează Europa de Est și pune gaz pe focul din Ucraina

Pe fondul creșterii naționalismului și a radicalismelor de toate felurile, Parlamentul European și Uniunea Europeană în ansamblu vor fi nu doar prudente, ci de-a dreptul îngrijorate de asemenea demersuri.

Sunt convins că demersul dlui Orban va stârni o dată în plus îngrijorare și tensiuni în Europa Centrală și de Est, zona care este ținta acțiunilor naționaliste ale dlui Viktor Orban. Or, asta ne invită pe toți, state membre și Parlament European, să privim cu cea mai mare îngrijorare acțiunile sale politice și să le contracarăm, dacă va fi cazul”, ne-a spus Victor Boștinaru.

Ungaria nu poate decide în afara granițelor

Europarlamentarul ne-a explicat că Ungaria nu poate decide asupra cetățenilor din afara granițelor, autonomia putând fi acordată doar de către statul pe teritoriul cărora se află etnicii maghiari.

„Ungaria poate să decidă singură doar asupra cetățenilor din Ungaria. Atât! Nicio normă europeană nu permite dreptul de extrateritolialitate și, de asemenea, nicio normă europeană nu acceptă principiul drepturilor colective.

Autonomia poate fi acordată în maniera și în măsura în care statul membru decide asupra cetățenilor săi, indiferent de apartenența lor la o religie sau etnie sau naționalitate. Nu există discriminare.

Dl Orban continuă să facă ceea ce a început și va primi din partea Uniunii Europene ceea ce a primit până acum, o respingere totală”, a conchis europarlamentarul social-democrat, care candidează în 25 mai pentru un nou mandat în PE.

Ungaria are o populație de 10 milioane, iar alte 2,5 milioane de etnici maghiari trăiesc peste graniță, în țările vecine, în special în România și Slovacia. 

Citește și: Va folosi Orban metoda Băsescu, aruncând în aer Europa de Est?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel