Traian Băsescu a folosit o strategemă electorală, în 2009, care i-a adus un sprijin popular important la prezidențiale. El a anunțat un referendum în ziua alegerilor, pe o temă care îi asigura simpatia publicului: reducerea numărului de parlamentari. Potrivit unor surse DeCe News din capitala Ungariei, o strategie similară ar putea fi luată în calcul de Viktor Orban, care joacă pe cartea naționalistă și a problemelor etnice în anul electoral 2014. Astfel, există informații potrivit cărora săptămâna viitoare va fi lansată o inițiativă cetățenească, la nivel european, pentru strângerea a 1-2 milioane de semnături pentru schimbarea legislației privind drepturile minorităților.
Pe baza acestei inițiative, rapid îmbrățișate de FIDESZ, se vor lansa dezbateri care vor inflama problemele etnice, în țări cum ar fi Slovacia sau România. În perioada alegerilor și mai ales în ziua votului la europarlamentare (care coincide cu alegerile parlamentare de la Budapesta) se vor organiza centre de colectare a semnăturilor, în ambasadele Ungariei și în consulate.FIDESZ ar câștiga prin mobilizarea maghiarimii din străinătate și ar capitaliza voturile electoratului atent la teme naționaliste.
Lansarea campaniei din Ungaria, pe o temă sensibilă în zonă, va influența alegerile europarlamentare în întreaga Europă Centrală și de Est. Minoritatea turcă din Bulgaria este atentă la inițiativele de acest fel, iar subiectul este de actualitate în multe alte țări europene. În Spania, este activă minoritatea bască, în Marea Britanie se discută despre secesiunea Scoției etc.
Este probabil ca Ministerul de Externe de la Budapesta să ofere sprijin activ campaniei de strângere se semnături.
Vadim Tudor își va radicaliza discursul
Inițiativa Ungariei va duce la radicalizarea discursurilor populiste în țările cu minorități etnice, din Europa de Est, dar și din Vestul continentului. Principalul beneficiar, în cazul electoratului maghiar este Tokes, iar în cel al electoratului majoritar, Vadim Tudor, dar și alți lideri vocali, gen Dan Diaconescu.
Campania pe problema minorităților va arunca în umbră dezbaterea pe teme europene de actualitate: criză, locuri de muncă, politici sociale.
Prin inițiativă cetățenească, ungurii vor solicita Comisiei Europene unele schimbări de legislație care să extindă drepturile individuale și protecția acordată minorităților etnice, dincolo de cadrul Convenției Europene a Drepturilor Omului Se va dori consacrarea drepturilor colective ale minorităților, de exemplu. Dacă se strâng 1 milion de semnături, Comisia Europeană trebuie să prezinte Parlamentului un punct de vedere și eventuale propuneri legislative..
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu