Orban dinamitează Europa de Est și pune gaz pe focul din Ucraina

Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban
Premierul Ungariei, conservatorul Viktor Orban

În primul discurs adresat Parlamentului după reînvestirea în funcția de premier al Ungariei, Viktor Orban a cerut autonomie pentru etnicii maghiari din Ucraina, într-un moment în care guvernul de la Kiev se luptă cu separatiștii pro-ruși din estul țării care cer alipirea la Rusia.

Orban a spus că celor aproximativ 200.000 de etnici maghiari din Ucraina "trebuie să li se garanteze dublă cetățenie, să se bucure de toate drepturile comunitare și trebuie să li se garanteze oportunitatea autonomiei", citat de Bloomberg.

"Aceasta este așteptarea noastră clară pentru o nouă Ucraină care este în proces de formare chiar acum", a declarat Orban la data de 10 mai, după realegerea sa de luna trecută.

Trupele guvernului de la Kiev poartă lupte sângeroase cu rebelii din estul țării, care au organizat weekendul trecut două referendumuri despre care spun că au arătat sprijinul populației pentru secesiune.

Spre deosebire de pro-rușii care vor să se rupă de Ucraina, Ungaria cere autonomie pentru etnicii maghiari din bazinul Carpatic. 

Ungaria are o populație de 10 milioane, iar alte 2,5 milioane de etnici maghiari trăiesc peste graniță, în țările vecine, în special în România și Sloviacia. 

În ultimii patru ani, premierul Viktor Orban a început un program de extindere a drepturilor etnicilor maghiari, care au o importanță politică semnificativă pentru partidul lui Orban, FIDESZ. 95% dintre noii votanți au optat pentru partidul premierului la alegerile parlamentare din 6 aprilie. FIDESZ este parte a familiei europene a popularilor (PPE).

Citește și: Va folosi Orban metoda Băsescu, aruncând în aer Europa de Est?


"Problema ungară este o problemă europeană", le-a mai spus Orban parlamentarilor. "Ungurii din bazinul carpatic au dreptul la dublă cetățenie, drepturi colective și autonomie. Aceasta este poziția pe care o vom susține în arena politică internațională", a adăugat conservatorul.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu, un contestatar fervent al liderilor de la Budapesta și al UDMR, a catalogat discursul lui Orban din Parlamentul ungar drept o "declarație de război" la adresa României. 

"I-am interzis lui Rogozin să treacă prin spațiul nostru aerian pentru că vrea să rupă Transnistria de Moldova și Estul Ucrainei de Kiev. Foarte bine. Pe Orban când îl oprim să mai treacă prin România pentru că cere ruperea unei zone din țara noastră pentru a crea acolo o enclavă teritorială etnică la fel ca Transnistria? Sau ruperea Ardealului nu ne interesează pentru că UE nu spune nimic împotriva lui Orban?", scrie Diaconu pe blogul său.

"Cum se va derula așadar noul mandat al lui Orban, de vreme ce el pleacă din start pe acest drum al secesiunii etnice, aruncând în aer suveranitățile statelor vecine și asumându-și cu de la sine putere dreptul de a interveni în politicile interne ale altor țări unde se află minoritate maghiară, așadar și în problemele României?  Nu este acesta modelul rusesc care își arogă dreptul de a trasa granițe, de a recunoaște autonomii și de a cuceri teritorii în numele populației rusofone?", mai spune social-democratul.

Citește și: Jaful mileniului: În Transilvania se retrocedează pământul cumpărat de România de la grofi și dat unor români la reforma agrară. Sate întregi, evacuate cu tot cu cimitire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel