Orban anunță o "realizare istorică", înainte de alegeri

Premierul ungar Viktor Orban susține că Budapesta și-a crescut considerabil independența energetică, având acum posibilitatea să cumpere gaz nu doar de la ruși. Liderul FIDESZ-ului a făcut aceste declarații într-un interviu acordat publicației Vilaggazdasag, după ce Ungaria și Slovacia și-au interconectat joi rețeaua țevilor de gaze.

Cooperarea ungaro-slovacă face parte dintr-o încercare mai amplă blocului regional european de a-și reduce dependența de gazul natural rus, extinzându-și orizontul către surse alternative din nord.

"Interesul Ungariei este acela de a cumpăra gaz de unde vrea. Până acum, am putut să obținem doar gaz rus, chiar dacă venea prin Austria. De joi după-amiază situația este diferită, pentru că Ungaria și Slovacia și-au conectat rețeaua de țevi, astfel că noi vom putea primi gaz prin rețeaua nord-europeană. Pentru prima dată în istoria acestei țări, dacă din motive economice sau din oricare alte motive nu vom mai vrea să cumpărăm gaze ruse, asta este realizabil. Este un pas important spre independența energetică", a declarat Viktor Orban.

Ungaria este dependentă în proporție de 80% de gazul rus.

În același interviu, Orban și-a exprimat speranța ca UE să nu treacă la a treia etapă de sancțiuni împotriva Rusiei, pentru că asta "nu ar fi în interesele Europei, mai ales ale Ungariei".

Viktor Orban și-a accentuat retorica populistă în pragul alegerilor parlamentare din Ungaria, care au loc la data de 6 aprilie, și pe care partidul său, FIDESZ, este așteptat să le câștige lejer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel