Vicepremierul Ungariei, despre marșul secuilor: Autonomia ni se cuvine

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt (KDNP), a declarat că cel mai important mesaj al "marelui marș al secuilor", organizat duminică, în județul Covasna, este acela că "maghiarii nu sunt inferiori niciunei alte națiuni". Viceprim-ministrul ungar a avut aceleași cuvinte pentru minoritate din Ardeal și în mai anul acesta, când a participat la Congresul UDMR de la Miercurea Ciuc. 

"Sprijinim comunităţile maghiare în atingerea obiectivelor lor. Dacă alte naţiuni beneficiază de autonomie teritorială, atunci şi maghiarii au dreptul la ea. Nu suntem inferiori niciunei alte naţiuni. Ungaria mizează pe dumneavoastră şi orice s-ar întampla, şi dumneavoastră puteţi miza întotdeauna pe Ungaria", spunea Zsolt pe 25 mai, citat de Jurnalul Național.

Oficialul maghiar declară acum că secuii și maghiari din Transilvania sunt marioneta politicii românești și respinge regionalizarea propusă de Guvernul Ponta.

"România nu a respectat prevederile Tratatului de la Trianon și promisiunile declarației de la Alba-Iulia. Inițiativa de regionalizare a Guvernului Ponta ne aduce aminte de desființarea Regiunii Autonome Maghiare și de redesenarea de către Ceaușescu a granițelor seculare ale județelor secuiești", a spus vicepremierul, citat de Kronikia, relatează ziare.com.

"Trebuie să acceptăm că tăcerea nu duce nicăieri. Ne-am săturat ca secuii și maghiarii din Transilvania să fie marioneta politicii interne românești. Autonomia nu este o favoare ce trebuie făcută cadou de români către maghiari, ci un drept al omului la autodeterminare la nivel de comunitate, deci ni se cuvine", a adăugat Semjen Zsolt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel