Europenii care au investit în acţiuni americane în 2010 au obţinut cele mai bune câştiguri din ultimii 11 ani

investitie
investitie

Europenii care au investit în acţiuni americane în acest an, simultan cu deprecierea euro faţă de dolar, au obţinut cele mai bune câştiguri din ultimul deceniu, pariurile pe bursa de la Tokyo fiind aproape la fel de avantajoase.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a crescut cu 13% în 2010. Transformat în euro, avansul este de 23%, cel mai bun randament oferit de Wall Street europenilor de la crearea monedei unice în 1999. Totodată, deşi indicele blue-chip Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a scăzut în acest an cu 2,5%, europenii care au pariat pe acţiuni nipone se bucură de un randament de 20%, datorită aprecierii yenului.

Moneda euro s-a depreciat în acest an cu 8,4% faţă de dolar, pe fondul deficitelor bugetare record, al crizei datoriilor de stat şi acordurilor de finanţare externă încheiate de Grecia şi Irlanda cu FMI şi UE. Temerile privind noi probleme ar putea determina, în 2011, o nouă rundă de investiţii europene pe alte continente, potrivit fondului Degroof Fund Management din Bruxelles, care a oferit în acest an investitorilor din Europa un randament mediu de 24%.

Investitorii din afara Statelor Unite au cumpărat în trimestrul al treilea acţiuni de 146 miliarde de dolari pe bursa de la New York, anunţând cea mai mare creştere anuală din 2007, potrivit datelor Federal Reserve. Europa a avut o poziţie de cumpărător net de 18,3 miliarde de dolari numai în luna septembrie, cea mai mare din mai 2007, informează Mediafax.

Deprecierea euro faţă de dolar din acest an a fost cea mai severă din 2005, deşi deficitul bugetar al Statelor Unite a crescut în februarie la un record istoric, iar şomajul a ajuns în luna noiembrie la 9,8%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel