Europa mai poate pierde 4,5 milioane de locuri de muncă din cauza crizei

zona_euro
zona_euro

Criza economică poate produce încă efecte devastatoare pentru europeni. Organizația Monidală a Muncii avertizează că 4,5 milioane de slujbe ar putea să dispară de pe piața muncii din statele zonei euro, informează CNBC, preluat de către Mediafax.  

Autor: Luiza Chiroiu

După ce din 2008 până în prezent, Europa a pierdut 3,5 milioane de locuri de muncă, situația s-ar putea înrăutăți semnificativ în contextul prelungirii actualei crize. Organzația Mondială a Muncii apreciază că încă 4,5 milioane de joburi ar putea dispărea în statele din zona euro, cifra ajungând astfel la opt milioane.

Totodată, organizația internațională le cere liderilor europeni să susțină cu prioritate o schimbare a politicii privind piața muncii europene. Într-un raport al instituției se arată că austeritatea nu poate reprezenta soluția pentru criza din zona euro, atâta timp cât nu este susținută de politici care să stimuleze crearea unor noi locuri de muncă.

Organizația Mondială a Muncii avertizează și asupra unor eventuale tulburări sociale care ar putea apărea ca urmare a creșterii rapide a șomajului în zona euro. În prezent, șomajul din zona euro este de 11%, adică 17,4 milioane de persoane nu au un loc de muncă.

În plus, 13 dintre cele 17 state euro au implementat reforme pentru flexibilizarea pieţei muncii, fără niciun efect vizibil, însă, în privinţa înfiinţării de locuri de muncă. A devenit mai simplă procedura de concediere a angajaților, crescând astfel doar numărul concedierilor.

Raportul indică și posibile soluții pentru criza de pe piața muncii europene. Printre acestea se numără reluarea investiţiilor şi reforma sistemului financiar. O majorare a investiţiilor echivalentă cu 1% din PIB ar crea 1,4 milioane de noi locuri de muncă, afirmă organizaţia. Tot raportul arată că dacă băncile ar relua creditarea micilor afaceri la nivelul de dinaintea crizei, ar fi recuperate două treimi din locurile de muncă pierdute începând din 2008.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel