Emil Boc: Prioritatea pentru România este să implementeze cele 14 miliarde de euro pe care le are în lucru

despagubire de un milion de euro
despagubire de un milion de euro

Prioritatea României în acest moment este să implementeze cele 14 miliarde de euro din fonduri europene pe care le are în lucru, iar din 2012 Guvernul intenţionează să înceapă realocarea unor fonduri europene pentru programe precum cel de reabilitare a blocurilor de locuit, a declarat vineri premierul „România a reuşit să recupereze probleme legate de depunere de proiecte, de aprobare de proiecte şi chiar de semnare de proiecte europene. Are însă o problemă majoră cu implementarea de către autorităţile locale şi naţionale a fondurilor europene. Dacă nu se respectă graficul implementării acestor fonduri există riscul pierderii banilor europeni“, a spus Boc, după prima parte a şedinţei Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene, la care a participat şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Premierul a adăugat că, având în vedere acest obiectiv major, Guvernul a stabilit tei priorităţi imediate.

„Prima a fost aceea de a avea un minister care să aibă printre atribuţii absorbţia fondurilor europene şi avem astăzi aprobat de către Parlament Ministerul Afacerilor Europene. Al doilea element ţine de aplicarea planului de măsuri stabilit împreună cu UE şi de adoptare a legislaţiei aferente. În acest sens, încă din luna august, am adoptat măsurile necesare pentru delimitarea atribuţiilor între diversele structuri care au atribuţii pe absorbţia fondurilor europene, pe de o parte, pentru a nu fi suprapuneri, iar, pe de altă parte, pentru a întări responsabilitatea fiecărei autorităţi în procesul de absorbţie. În alt treilea rând, este vorba de obiectivul reluării plăţilor pe fondurile europene", a explicat Boc.

El a amintit că, în luna iulie, Guvernul a decis să suspende temporar trimiterea de facturi la UE pentru a evita ca Uniunea să aplice corecţii financiare şi să se piardă bani europeni. "Adică ne-am dat singuri un termen pentru a evita pierderile de bani europeni", a adăugat primul-ministru.

"Reluarea plăţilor depinde de ce facem noi aici în implementare, pentru ca UE să poată continua plăţile pentru România. Acest lucru este obiectivul major pe care îl are noul ministru al Afacerilor Europene, de a pregăti implementarea acestor măsuri care să conducă la reluarea plăţilor", a declarat Boc.

Un alt subiect de discuţie cu comisarul european a fost intenţia Guvernului ca la sfârşitul anului 2011 să înceapă procesul de realocare a unor fonduri europene pentru programe care s-au demonstrat a fi viabile şi solicitate de economia şi societatea românească şi în special este vorba de posibilitatea ca în anul 2012 România să utilizeze bani europeni pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuit.

"Este un program extrem de important pentru România, are avantaje atât în ceea ce priveşte factura la energia termică pe care o plăteşte populaţia, cât şi în privinţa dezvoltării economiei şi a susţinerii întreprinderilor mici şi mijlocii, ca efect al implementării pe scară largă a unui asemenea program", a menţionat premierul.

Potrivit lui Emil Boc, prin înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene s-a făcut „un pas decisiv“ pentru a accelera absorbţia fondurilor şi, în consecinţă, „România este şi rămâne un susţinător al politicilor de coeziune în Europa“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel