Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit

Elie (Eliezer) Wiesel, născut dintr-o familie de evrei din România, distins cu Premiul Nobel pentru Pace în 1986, a decedat la 87 de ani, anunţă Jerusalem Post şi Haaretz.

Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul celebrului scriitor, fără să ofere alte detalii, notează Agerpres.

Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.

Elie Wiesel "s-a stins din viață în urmă cu câteva ore", potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.

Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o "rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului".

"Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel", a adăugat Benjamin Netanyahu.

"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului", a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.

[citeste si]

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept "o mare pierdere pentru poporul evreu şi pentru întreaga omenire". "Elie Wiesel a supravieţuit celor mai mari orori din istoria omenirii şi şi-a dedicat viaţa răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»", a subliniat Shimon Peres, potrivit Mediafax.

"Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaş în istoria omenirii", a reacţionat preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

"Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoştinţă", a declarat Ronald S. Lauder, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial.

Wiesel (n. 30 septembrie 1928, Sighetu Marmației) a fost un scriitor și ziarist american în limbile franceză, engleză, idiș și ebraică, eseist și filosof umanist, activist în domeniul drepturilor omului, născut într-o familie de evrei din România,supraviețuitor al Holocaustului.

În anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

În anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă și Literatură⁠] iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, scrie Wikipedia.

A publicat 57 de cărți - cea mai celebră fiind «Noaptea»,o descriere autobiografică despre viața în lagărele de exterminare naziste.

Elie Wiesel s-a născut în România, ca al treilea copil și singurul băiat dintre cei patru copii ai lui Șlomo și Sara Wiesel, într-o familie de evrei care aveau o băcănie în Sighet, județul Maramureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel