Elena Mateescu, ANM: Vara 2023, cu siguranţă o vară a extremelor. E deja un an complicat

Fotografie de la Trotter, Pexels
Fotografie de la Trotter, Pexels

Elena Mateescu, directorul general al ANM, trage un semnal de alarmă cu privire la evoluţia meteo şi spune că vara anului 2023 va fi caracterizată de fenomene meteo extreme. 

"Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din ţara noastră, după 2019 şi 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria ţării noastre şi a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius. 

Cu siguranţă, şi ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 şi a toamnei şi debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenţi au depăşit recordurile anterioare. Va fi cu siguranţă o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanţe termice semnificative. 

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a ţării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantităţile de precipitaţii între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. E deja un an complicat în această parte a ţării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată ţara", a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

CITEŞTE ŞI -  ANM, prognoza meteo. Cum va fi vremea până pe 26 martie. Alina Șerban: Se încălzește semnificativ

"Avem o secvență de răcire, însă de foarte scurtă durată și doar pentru anumite zone ale țării. Vorbim, aici, în mod deosebit de partea de sud, de est și parțial de centrul teritoriului, pentru că în regiunile vestice și nord-vestice vremea este frumoasă, caldă, mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă. Ne așteptăm la maxime, în regiunile respective, asemănătoare cu cele de ieri - 17-18 grade - sau chiar 19 grade în unele zone. 

Însă în sud, în sud-est, vorbim și de nori, de ploi chiar dacă sunt în restrângere și slabe cantitativ. Nebulozitatea se va menține până spre seară, astfel încât temperaturile vor fi mai scăzute decât am avut ieri. Vorbim de maxime ce vor mai atinge cu greu 15-16 grade în zona Olteniei, pentru că în Muntenia, în Dobrogea, nu vor fi mai mult de 13 grade Celsius”, a explicat Alina Șerban, la Antena 3 CNN.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel