E.coli în produsele lactate din Argeș si Dolj

ANSVSA a găsit E.coli în produse lactate din Argeș și Dolj, potrivit Antena 3. Anunțul Agenției vine după ce mai mulți bebeluși din Argeș au ajuns la spital cu sindrom diareic, 14 având nevoie de dializă, iar trei decedând la Spitalul Marie Curie, din București.

Este vorba despre produse tradiționale, precum brânza, comercializate în magazine.

În 25 februarie, echipe mixte de inspectori DSVSA și DSP din Argeș și Dolj au prelevat din Argeș și Dolj, 337 de eșantioane de probe indicat de Ministerul Sănătății din lactate, produse de carne, fructe și legume, din magazine și din gospodării: "Au fost recepţionate de IISPV 337 de eşantioane din probe prelevate din alimentele indicate de MS: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare".  Au fost analizate 194 de eșantioane și a fost constatată prezenţa Escherichia coli, serogrupul O26, într-o probă de pui (spate cu gât), recoltată din frigiderul familiei, din judeţul Bacău (ancheta a fost extinsă și în Bacău), a unuia dintre copiii internaţi cu E.coli, precum şi într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş.  "În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii DSVSA au mers la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kilograme, produsă în 22 februarie 2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare", se precizează în comunicatul ANSVSA, potrivit news.ro.

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunțat, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă că a fost identificat cauza îmbolnăvilor copiilor din Argeș: o tulpină a bacteriei E.coli care produce toxina Shiga.

"Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător, cum ar fi produsele pasteurizate - în cazul lactatelor, produse autorizate sanitar-veterinar. Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor, atunci când se impune", a recomandat ministrul Sănătății.

Unele bacterii E. Coli pot fi găsite în unele produse alimentare din cauza igienei necorespunzătoare. Prezența germenilor coliformi este un indicator al poluării apei de băut sau alimentelor cu materii fecale. Cel mai frecvent germenii ajung în alimente din cauza manipulării cu mâinile murdare. Germenii Coli enteropatogeni provoacă diaree, la copii și adulți.  Unele tulpini de E. Coli, producătoare de toxină Shiga, determină atât sindrom diareic, cât și apariția sindromului uremic la copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel