Bombă în criza bebelușilor. Răsturnări de situație și alarme false

Bâjbăială totală la ANSVSA. Luni, a fost numită o mică firmă din Argeș, producătoare de lactate, ca sursă a infestării cu E.coli, Lactate Brădet. Marți, cu lacrimi în ochi, patronul firmei Lactate Brădet a spus că nu mai are ce face, nu știe cum s-a ajuns în această situație și că va închide firma. Ulterior, ANSVSA a revenit cu o lămurire, că bacteria E.coli găsită în brânza de vaci produsă de Lactate Brădet nu are legătură cu îmbolnăvirea bebelușilor, pentru că au fost făcute analize pe produse date pe piață după îmbolnăvirea bebelușilor. Ultimele date arată că apa care alimenta compania de lactate nu are E.coli. 

Informațiile prezentate sunt ultimele bâjbâieli în criza bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic. Trei copii au murit, patru copii mai sunt în spital. 

Șeful ANSVSA era responsabil de situația din Dolj

Investigația în cazul Lactate Brădet se face nu doar la producător, ci și la sursele de lapte. Potrivit informațiilor obținute de dcnews.ro, una dintre sursele de lapte ale companiei este o fermă dintr-o localitate din județul Dolj. Îmbolnăvirile bebelușilor cu sindrom hemolitic uremic au avut loc în Argeș și Dolj.  Actualul șef al ANSVSA, Andrei Butaru, numit în funcție în 10 februarie 2016, era director al DSVSA Dolj, deci responsabil cu ceea ce se întâmpla în județ.

Criza portocalelor

În 13 februarie, noul șef al ANSVSA a dispus verificarea portocalelor ca posibilă sursă de îmbolnăvire a bebelușilor. Dar specialiștii nu căutau bacteria E.coli la portocale, ci pesticide.

"Noi putem să facem anumite analize în funcţie de cererile pe care le avem, dar asta numai în cadrul Institutului de Sănătate Publică Veterinară. Există un procotocol, foarte clar stabilit, la cerere se pot face aceste analize", a declarat Andrei Butaru, președintele ANSVSA, pentru Digi24. 

Ministerul Sănătăţii nu a cerut analiza pe E.coli la portocale pentru că nu era cazul, pentru că nu s-a pomenit vreodată E.coli la portocale în literatura de specialitate, spunea Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi FM. Alexandru Rafila a sugerat că bebelușii nu au fost bine tratați în spitale, pentru că în astfel de cazuri nu sunt recomandate antibioticele. 

[citeste si]

Sâmbătă, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a spus că s-a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor, o tulpină a bacteriei E.coli. 

Brânza cu E.coli de la Lactate Brădet produsă în 22 februarie 2016

Luni, 29 februarie, ANSVSA a anunțat că în 25 februarie echipe mixte de inspectori DSVSA și DSP din Argeș și Dolj au prelevat din Argeș și Dolj, 337 de eșantioane de probe indicat de Ministerul Sănătății din lactate, produse de carne, fructe și legume, din magazine și din gospodării. După ce au fost analizate 194 de eșantioane, specialiștii au găsit Escherichia coli, serogrupul O26, într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci . Brânza a fost produsă de firma Lactate Brădet, în 22 februarie 2016. Numele firmei a fost menționat de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Lămuriri de la ANSVSA: Brânza de la Brădet, nicio legătură cu bebelușii cu SHU

Marți, directorul companiei Lactate Brădet a făcut o declarație de presă cu lacrimi în ochi. A spus că nu are altă cale decât să închidă compania și că nu poate să-și explice de unde a apărut bacteria E.coli respectivă în produsele firmei sale. Directorul ANSVSA a transmis ulterior că nu se poate pune problema că respectiva brânză a dus la îmbolnăvirea bebelușilor pentru că firma respectivă fusese analizată și anterior și nu fusese găsită bacteria, care ulterior a fost găsită într-o brânză produsă mai târziu decât zilele în care au fost semnalate îmbolnăvirile bebelușilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel