”După dealuri” nu atacă pe nimeni, susține Tatiana Niculescu Bran

[] []

28 mai 2012 / 14:13
Salveaza PDF Comentarii
Tatiana_Niculescu_Bran
Tatiana_Niculescu_Bran

Tatiana Niculescu Bran, autoarea romanelor care au stat la baza filmului "După dealuri", premiat la Cannes, a afirmat, luni la RFI, că nimeni nu ar trebui să se simtă atacat în vreo sensibilitate, dar fiecare ar putea și ar fi de sperat să mediteze la subiect, fiind vorba de un atașament nevrotic.

Autoarea romanelor "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea judecătorilor", Tatiana Niculescu Bran, a declarat că pelicula "După dealuri", premiată la Cannes, nu este despre dragoste, ci despre un ataşament nevrotic. "Nimeni n-ar trebui să se simtă atacat în sensibilităţile religioase sau de altă natură. În schimb, toată lumea ar putea şi ar fi de sperat să rămână pe gânduri", a susținut autoarea.

Tatiana Niculescu Bran a precizat că filmul adaugă "o schimbare de accent" cărţii sale, "Spovedanie la Tanacu". "Scenariul lui Cristian Mungiu spune în limbaj cinematografic povestea pe care eu am spus-o în "Spovedanie la Tanacu", căreia îi adaugă trei-patru scene noi, dar îi adaugă şi o schimbare de accent. În film, Alina vine la mănăstire, ca să-şi convingă prietena să meargă cu ea în Germania. În roman, Alina, Irina din roman şi din realitate, vine să-şi ia rămas bun, pentru că ea pleacă în Germania. Deci sunt nişte schimbări de accent şi de unghi. Altminteri, cu excepţia câtorva scene minore, armătura scenariului este aceea din "Spovedanie la Tanacu"", explică autoarea.

În opinia sa, contrară celei a lui Cristian Mungiu, filmul nu este despre dragoste, ci tratează un atașament nevrotic.

"Filmul nu este despre dragoste, este despre disperare, este despre un ataşament, ceea ce Cristian Mungiu numeşte dragoste, eu aş numi un ataşament nevrotic, ceea ce schimbă datele problemei", continuă Tatiana Niculescu Bran, considerând că "nimeni n-ar trebui să se simtă atacat în sensibilităţile religioase".

"Aşa cum văd eu filmul şi aşa cum am scris cartea, nimeni n-ar trebui să se simtă atacat în sensibilităţile religioase sau de altă natură. În schimb, toată lumea ar putea şi ar fi de sperat să rămână pe gânduri", a afirmat Tatiana Niculescu Bran.

din care s-a inspirat Cristian Mungiu, premiat la Cannes pentru filmul "După dealuri"

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24