Documentare din lumea dansului

Scurtmetraje de ficțiune, animații și documentare care forțează barierele corporalității conturează cea mai importantă secțiune a Bucharest International Dance Film Festival 2016 – Competiția Oficială

Proiecțiile sunt programate sâmbătă, 12 noiembrie, între 19:00 și 21:45, la Universitatea de Muzică din București – Studioul Experimental de Operă și Multimedia.

Din cele peste 1000 de aplicații primite, 20 de scurtmetraje din 10 țări concurează pentru Premiile BIDFF în valoare de 2000 de euro. 

 

 

 

Selecția este structurată în două calupuri. Reflexii propune producții cinematografice profund ancorate în realitate, în care corpul devine alterat parțial, dar niciodată total, având mereu puterea de a o lua de la capăt. Reflexii este o platformă cu zeci de corpuri mercenare care se lovesc de aceeași suprafață dură în mod repetat și care se întorc mereu schimbate într-o lume în care regulile rămân aceleași.

 

Filmele incluse în calupul Refracții jonglează dinamic între utopie și distopie, între aglomerație și vid, între haos și liniște monumentală. Refracții,cel de-al doilea calup programat de la 20:30, include filme care te poartă într-o călătorie senzorială cu destinație necunoscută, plină de adrenalină. Zece abordări diferite propuse de echipe de artiști din Rusia, Canada, Franța, Olanda și Irlanda alcătuiesc un colaj cinematografic în care posibilitățile de receptare sunt infinite. Regizori, coregrafi, companii de dans sau comunități atipice propun un spațiu alternativ în care se reconsideră principiile contemporane. 

Competiția Oficială BIDFF se deschide la ora 19:00 cu zece filme de dans scurte, menite să dezmorțească și să te pună pe gânduri. Regizori și coregrafi din SUA, Olanda, Chile, Finlanda, Marea Britanie, Franța și Germania parcurg trasee diferite, dar cu un scop comun, acela de a sensibiliza masele, atât la nivel de acțiune, cât și de reanalizare a lumii interioare.

 

 

 

Unul dintre cele mai apreciate documentare despre dans din istoria contemporană Mr. Gaga(2015), regizat de Tomer Heymann, va deschide seria proiecțiilor din cadrul BIDFF vineri, 11 noiembrie, de la ora 20:00, la Sala Stere Popescu a Centrului Național al Dansului. Catalogat de celebra publicație Variety drept cel mai incitant documentar apărut după Pina lui Wim Wenders, cu un traseu festivalier internațional impresionant, Mr. Gaga surprinde cu multă tenacitate portretul celui mai renumit coregraf israelian, fondator al tehnicii GagaOhad Naharin. 

[citeste si]

În ultima zi de festival, BIDFF prezintă o proiecție specială destinată producției autohtone de film de dans. Evenimentul este programat duminică, 13 noiembrie, de la ora 19:00, în Club Control. Cele trei scurtmetraje rezultate în cadrul [CO]laborator-ului vor fi precedate de premiera filmului Sonder, ultima producție semnată de Tangaj Dance și Up Stairs, un scurtmetraj experimental realizat într-un format inedit de colaborare. Proiecția va fi urmată de decernarea premiilor pentru cele mai curajoase filme de dans și lucrări de artă digitală din festival.  

Cea de-a doua ediție BIDFF se va încheia cu premiera oficială în România a documentarului Rare Birds în regia lui T. M. Rives. Filmul privește intim procesul creativ al coregrafului Alexander Ekman în timpul producției Lacul Lebedelor pentru Baletul Național din Norvegia. Instalarea pe scenă a unui lac de 6000 de litri de apă a constituit marea provocare a echipei de producție. Rare Birds îl surprinde pe Ekman în febra procesului de creație, față în față cu presiunea realizării unui spectacol de amploare pentru una dintre cele faimoase instituții dedicate baletului clasic și contemporan. 

 

 

BIDFF (Bucharest International Dance Film Festival) este produs de Asociația Tangaj Dance și finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național. 

BIDFF este un proiect cultural finanțat în cadrul programului București - Orașul In-Vizibil de către ARCUB și Primăria Capitalei. Gazdele și partenerii festivalului sunt Centrul Național al Dansului București, Universitatea Națională de Muzică din București - Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia, Galeria Galateca, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Club Control. 

Proiectul este susținut de Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac (Ambasada Austriei în București), Ambasada Israelului în România și Ambasada Spaniei în România. Co-organizatorul Intermedia Body este Asociația Avmotional. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy