Depozit datat în epoca fierului, descoperit pe tronsonul Orăștie - Sibiu

ministerul-transporturilor-si-infrastructurii-descoperire-exceptionala-pe-traseul-autostrazii-orastie_size1
ministerul-transporturilor-si-infrastructurii-descoperire-exceptionala-pe-traseul-autostrazii-orastie_size1

Un depozit de piese de bronz și fier, datând din perioada epocii fierului, a fost descoperit pe traseul autostrăzii Orăștie - Sibiu, a comunicat, duminică, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

"În cadrul sitului 7 (km 14+100-km 14+500), identificat şi sub denumirea Tărtăria 1, a fost descoperit un depozit de piese de bronz şi fier datând din perioada epocii fierului (sec. IX–VIII a. Chr.). Este vorba despre peste 200 de obiecte de bronz şi fier (podoabe, arme şi piese de harnaşament), depuse într-un vas ceramic", se arată într-un comunicat al instituţiei, potrivit Mediafax

MTI menţionează că este pentru prima dată când un depozit de acest tip şi datat în epoca fierului a fost găsit în contextul unei cercetări arheologice, nefiind o descoperire întâmplatoare.

Descoperirea este una excepţională şi cu o semnificaţie ştiinţifică deosebită, notează instituţia.

Muzeul Naţional de Istorie a României coordonează cercetările arheologice pe traseul viitoarei autostrăzi, de pe coridorul IV pan-european.

Lucrările de diagnostic arheologic au indicat, în toamna anului trecut, existenţa a 11 situri pe tronsonul Orăştie-Sebeş, în martie 2012 fiind lansate cercetări în 6 dintre acestea.

Astfel, în raza administrativă a satului Tărtăria, din comuna Săliştea, judeţul Alba, cercetările arheologice preventive au evidenţiat o aşezare datând din perioada epocii fierului.

Datele preliminare arată că atât aşezarea - preponderent pe baza analizei ceramicii - cât şi depozitul de bronzuri datează din perioada primei epoci a fierului, vestigiile fiind aduse pentru conservare şi restaurare, la București.

"Cercetarea arheologică preventivă continuă în toate cele 6 situri, într-un ritm constant şi susţinut, pentru a putea finaliza aceste investigaţii de specialitate în termenul prevăzut contractual, permiţând desfăşurarea lucrărilor de construire a autostrăzii şi fără a genera întârzieri", se menționează în comunicatul MTI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel