Cursurile la un liceu din Harghita, suspendate din cauza frigului din clase

calorifer
calorifer

Cursurile la Grupul şcolar "Liviu Rebreanu" din Bălan au fost suspendate, marţi, din cauza frigului din clase, după ce gazul a fost sistat în urma datoriilor mari acumulate către firma furnizoare.

Iniţial, săptămâna trecută, durata cursurilor la liceul din Bălan a fost redusă la 35 de minute, dar din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă s-a luat decizia suspendării procesului de învăţământ.

Conducerea şcolii a întrebat cei 300 de elevi dacă doresc să mai vină la cursuri, în condiţiile în care în clase temperatura este de 8 grade Celsius, iar la ateliere de doar 4 grade, şi cei mai mulţi dintre dintre ei au spus că nu pot învăţa în asemenea condiţii.

Inspectorul şcolar general Ferencz Salamon Alpar a declarat că sănătatea copiilor primează şi va semna decizia de încetare a cursurilor şi la şcolile generale, dacă va se ajunge la această situaţie, scrie Agerpres.

"Am spus de la bun început că sănătatea copiilor este cea mai importantă şi, dacă vor exista solicitări de aprobare a suspendării orelor din cauza frigului, eu le voi aproba", a precizat Ferencz Salamon Alpar.

El a adăugat că se fac eforturi pentru alocarea de fonduri în vederea achitării datoriilor la gaz şi după ce cursurile vor fi reluate se va face un plan de recuperare a orelor pierdute.

Primarul oraşului Bălan, Mihai Mereş, a afirmat că, în cursul zilei de miercuri, se vor întrerupe cursurile şi la Şcoala generală nr. 1, în vreme ce la Şcoala generală "Geo Bogza" orele sunt reduse la 35 de minute şi se ţin în schimburi, în patru clase încălzite de calorifere electrice puse la dispoziţie de părinţi.

Mihai Mereş acuză Guvernul că acordă preferenţial banii şcolilor din judeţ şi susţine că face eforturi pentru rezolvarea problemei, dar situaţia pare fără ieşire.

"M-am gândit să pun la dispoziţia firmei Hargita Gaz toate clădirile din oraş, drept garanţie, pentru reluarea furnizării gazului. (...) Suntem în discuţii şi cu mai multe bănci pentru acordarea unui credit, dar sunt pesimist, pentru că împrumuturile se dau, de regulă, pentru investiţii şi nu pentru datorii", a declarat Mihai Mereş.

Săptămâna trecută, după ce temperaturile au început să scadă în Harghita, au fost suspendate cursurile la grădiniţa din Bălan şi a fost redusă durata orelor la cele două şcoli şi la liceu.

Datoriile Primăriei către firma furnizoare de gaz sunt de aproximativ 300.000 lei, în condiţiile în care bugetul local este unul extrem de sărac şi afectat, în ultimii ani, de închiderea exploatării miniere, care reprezenta singura sursă de venit pentru locuitorii din Bălan.

Mercurul termometrelor a coborât, marţi dimineaţa, până la minus 12 grade Celsius la Topliţa şi minus 11 grade la Miercurea Ciuc şi Joseni, acestea fiind cele mai scăzute valori din ţară, înregistrate în zonele locuite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel