Cursul Leului stabilește un record în raport cu Euro

bani
bani

Leul a înregistrat în Ajunul Crăciunului cea mai bună cotație în raport cu euro din ultimele șapte luni.

Moneda naţională continuă să câștige teren în faţa euro. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,4231 lei.

Leul nu a mai fost cotat la acest nivel din luna mai. Specialiştii spun că această apreciere se datorează stabilizării situaţiei politice, dar şi vânzărilor de valută ale străinilor.

Astfel, leul este cotat cu 2% sub valoarea de la începutul anului.

Moneda naţională s-a apreciat şi raportat la dolar, şi la francul elveţian. În raport cu dolarul, cursul de referinţă a coborât cu 1,68 bani, la 3,3468 lei/dolar, de la 3,3636 lei/dolar. Astfel, paritatea a atins cel mai redus nivel de după data de 30 aprilie, când a fost la 3,3240 lei/dolar.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a scăzut cu 1,76 bani, de la 3,6802 lei/franc la 3,6626 lei/franc, ajungând la cel mai redus nivel din 30 aprilie. Atunci, francul a fost la 3,6593 lei.

Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, susține că moneda naţională se apreciază pe fondul cifrelor bune pe care România le-a realizat în acest an - deficitul bugetar în scădere şi creşterea economică pe plus - dar şi a stabilităţii politice de după lunga criză instituţională. O variantă mai glumeaţă, spune el, este că mayaşii prezic începutul unui nou ciclu de viaţă cu un an îmbelşugat, 2013.

„Era firesc, în condiţiile în care anul viitor are semne bune. (...) Avem cifre bune, stăm bine cu deficitul bugetar, şi asta chiar în momentul în care Europa se pregăteşte de o recesiune pentru primul semestru. Noi ne pregătim pentru creştere şi ne pregătim să încheiem şi anul acesta cu o creştere economică, chiar dacă mică, chiar dacă mai puţin semnificativă. Dar creşterea e cu plus şi asta e important. IarBanca Naţională a României, care veghează cursul, şi-a făcut datoria în tot acest an şi era normal să se sfârşească bine anul”, a spus Adrian Vasilescu pentru Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel