EXCLUSIV  Cum se depăşeşte corect o bicicletă în trafic. Cercul de siguranţă, cea mai importantă lecţie

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Bicicletele şi trotinetele, mai ales cele electrice, au devenit extrem de prezente în trafic. Dacă în oraşe mai există piste de biciclete, deşi incomplete sau incorect semnalizate, în mediul rural acest lucru se schimbă, iar bicicliştii merg în trafic alături de maşini. 

Am abordat acest subiect la DC Conducem, alături de Titi Aur, după ce am văzut un clip video cu o depăşire executată corect de un autoturism. Iată ce spune Titi Aur, expert în conducere defensivă, despre depăşirea în mod corect a unei biciclete. 

"Depăşirea unei biciclete trebuie făcută în aşa fel încât să fii la o distanţă sigură faţă de bicicletă. Vin unii şi întreabă care este această distanţă sigură. Aici vorbim de cercul de siguranţă. Adică de un oval imaginar în jurul maşinii. Şi vorbim de distanţa faţă de maşina din faţa mea, distanţa faţă de maşina din spatele meu, pe care o urmăresc cu coada ochiului, şi vorbim de distanţa pe care o am faţă de pericolele potenţiale şi cele efective din lateral. 

Pericolul potenţial este acel obiect mişcător, indiferent ce e, adică o persoană, o bicicletă, o trotinetă, care vine de undeva, şi pe care nu îl văd, dar care poate exista. Pericolul efectiv este tot ce am pe stradă sau pe trotuar. Adică bicicleta, pietonul, pisica, un câine, etc. 

În funcţie de viteza lui şi a mea, trebuie să îmi iau o distanţă atât de mare faţă de bicicletă, încât dacă el face ceva, să pot evita. Şi da, la fiecare biciclist trebuie să facem asta. Trebuie să fim atenţi la volan, să observăm tot ce e în jurul nostru, să avem atenţie distributivă. Atunci, când vedem un biciclist, până ne apropiem de un biciclist, putem face o scurtă analiză, să vedem ce fel de biciclist e. 

Şi viteza trebuie redusă în aşa fel încât dacă apare ceva ciudat la biciclistul respectiv, să am timp să reacţionez", a declarat Titi Aur la DC Conducem. 

CITEŞTE ŞI Codul Rutier 2023. Ce nu au voie să facă bicicliştii şi mopediştii

Pe 6 octombrie, un şofer a suferit un infarct după ce a lovit un biciclist 

Un şofer de 68 de ani, din Hunedoara, a suferit un infarct după ce, vineri seara, a lovit un biciclist de 62 de ani, care înainte de accident căzuse pe carosabil pe un drum judeţean dintre localităţile Chişcădaga şi Lunca, cei doi bărbaţi fiind transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, bărbatul de 62 de ani, din localitatea Chişcădaga, se deplasa cu bicicleta spre satul Lunca iar la un moment dat a căzut pe drum. În timp ce se afla pe carosabil, biciclistul a fost lovit de un autoturism condus de şoferul de 68 de ani, din municipiul Hunedoara, fiind rănit uşor. Imediat după producerea accidentului, şoferul maşinii a suferit un infarct.

Cei doi bărbaţi au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel