ASTENIE de toamnă, pericol de DEPRESIE. Prof. Vlad Ciurea, despre cum putem activa sistemul antistres din creier: Planurile ne țin în viață!

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Profesorul Vlad Ciurea a vorbit despre astenia de toamnă și ce se poate face pentru a nu se ajunge la depresie. 

Profesorul Vlad Ciurea a explicat pentru Antena 3 care sunt simptomele asteniei de toamnă și de ce apare. Mai mult, specialistul a făcut și câteva recomandări despre cum poate fi combătută.

”Astenia de toamnă există ca şi cea de primăvară. Această oboseală la intrarea în toamnă. Toţi trecem mai mult sau mai puţin. După o vară frumoasă, în care ne-am gândit la insulele greceşti, dintr-o dată trebuie să mergem la muncă. Încep fenomene uşoare de depresie şi nu mai avem chef de nimic. Scade capacitatea intelectuală, scade şi posibilitatea de conectare cu cei din jur. 

Cum se manifestă astenia de toamnă 

Astenia aduce oboseală de la prima oră. Chiar dacă bem cafea, randamentul scade, nu creşte. Aceasta este astenia de toamnă. Aceste luni de toamnă trebuie să ne dea un impuls. De ce? Pentru că toamna este frumoasă. Are peisaje frumoase. Alimentele de toamnă sunt foarte benefice pentru organism, la fel şi fructele de toamnă. (...) Comanda toată se află în creier. Noi cu noi să ne mobilizăm, iar fazele acelea din filmele şi cărţile americane sunt minunate şi adevărate. Eu îmi comand ca să pot să înving această astenie şi să dau un randament corespunzător pregătirii mele, fără a apela la tot felul de stimulente.

Nu afectează pe toată lumea

Ideea este că astenia de toamnă nu afectează pe toată lumea. Îi poate afecta pe cei care au fie un fond preexistent, fie sunt pesimişti în general sau pe cei care lucrează foarte mult. Peste vară au lucrat foarte mult, iar toamna vine ca un fel de căpăcel peste această activitate. Cel mai bine este să luăm o pauză, să mergem să vedem muntele, pentru că peisajele toamna sunt minunate", a declarat medicul Vlad Ciurea.

Cum putem combate astenia

Medicul a mai explicat și cum trebuie să acționăm pentru a combate astenia, astfel încât să nu se ajungă la depresie. 

”Indiferent ce se întâmplă pentru mobilizarea cerebrală putem să spunem: Luni fac tot posibilul să fac o prăjitură. Prăjitura este cerebrală, nu este fizică. Planurile ne ţin în viaţă. Astenia de toamnă se poate transforma în depresie, dar optimismul este cel care învinge. Noi avem un sistem antistres în creier şi un sistem endocrin de apărare, dar şi anumite zone intracerebrale care secretă hormonul fericirii. Dacă acestea sunt stimulate ne deschide noi şi noi arii. Să nu dăm niciodată un pas înapoi, ci să mergem numai înainte. Să vedem partea frumoasă a lucrurilor", a mai explicat Vlad Ciurea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel