Cum poate încerca Iohannis să-l suspende pe Ponta din funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă, peste o oră. În presă au apărut speculații potrivit cărora Iohannis va anunța că dorește să-l suspende din funcție pe premier, după ce DNA l-a identificat drept suspect în dosarul Șova.

Președintele Traian Băsescu a profitat, în 2006, de o plângere penală făcută de consiliera sa, Adriana Săftoiu, și l-a suspendat pe ministrul Apărării, Teodor Atanasiu.

Potrivit juriștilor consultați de DCNews, președintele poate suspenda un ministru pe numele căruia s-a început urmărirea penală, pentru fapte petrecute în timpul mandatului acestuia. Conform legii răspunderii ministeriale, 115/1999 un ministru nu poate fi suspendat pentru fapte care nu au legătură cu mandatul ministerial. În acest context, dacă președintele Klaus Iohannis dorește să-l suspende pe premier, ar putea face referire la conflictul de interese, de care procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta. Numirea ca ministru a lui Dan Șova s-a petrecut în interiorul mandatului de premier.

Decizia de suspendare se ia de către președinte în baza articolului 109 din Constituție. Camera Deputaților trebuie să solicite, însă, cercetarea penală a unui parlamentar. La solicitarea DNA, Camera se pronunță prin vot în următoarele trei săptămâni, potrivit noului Regulament. Senatul a respins solicitarea DNA în cazul Varujan Vosganian, nepermițând începerea urmăririi penale.

Pentru acuzații referitoare la fapte petrecute în afara mandatului, nu poate fi suspendat ministrul chiar dacă există o hotărâre în instanță, atâta vreme cât aceasta nu este definitivă.

Cel mai cunoscut caz este Relu Fenechiu, numit ministru al Transporturilor în 2012,  deși fusese condamnat în prima instanță, pentru fapte din 2003-2004. Traian Băsescu nu a putut refuza nominalizarea și nici nu a avut cum să-l suspende.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel