Cum ajung bolile gingiilor să îmbolnăvească inima

dinti
dinti

Legătura dintre bolile gingiilor și sănătatea inimii este dovedită de numeroase studii. 

Persoanele cu boli gingivale, cea mai frecventă fiind parodontoza, prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a suferi un atac de cord, accident vascular cerebral sau un alt eveniment cardiovascular grav, scrie health.harvard.edu.

Boala gingiei începe atunci când placa bacteriană se instalează în jurul dinților. Tot un fel de placă - alcătuită din grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe găsite în sânge - se poate acumula în interiorul arterelor. Cunoscută sub numele de ateroscleroză, această placă de grăsime este semnul distinctiv al bolii coronariene.

„Boala parodontală creşte povara inflamatorie cronică a organismului", spune medicul Hatice Hasturk de la Institutul Forsyth, afiliat la Harvard, o organizatie de cercetare non-profit concentrată pe sănătatea orală.

Inflamația pe termen lung (cronică) este un factor declanșator pentru multe probleme de sănătate, în special pentru ateroscleroză.

Factori de risc precum fumatul și o dietă nesănătoasă pot spori atât riscul de boli de inimă, cât și de parodontoză. 

Semne de parodontoză

Aceste semne pot fi indicii că aveți boală parodontală:

- gingii umflate, roșii sau moi, care sângerează ușor

- puroi între dinţi şi gingii

- respiraţie urât mirositoare

- acumularea de depozite dure, brune de-a lungul liniei gingiilor

- căderea dinţilor sau dinţi care se mişcă

- modificări în fixarea aparatelor dentare

O bună igienă orală asigură sănătatea inimii

Combaterea inflamației cronice a devenit o preocupare importantă a cercetării medicale în ultimii ani. Studii preliminare efectuate de Dr. Hasturk și colegii săi sugerează că tratarea bolii gingivale poate preveni boala cardiovasculară sau complicaţiile acesteia. 

Perierea zilnică a dinților și folosirea aței dentare pot preveni și chiar inversa un stadiu incipient al bolii gingiilor, cunoscut sub numele de gingivită. Netratată, gingivita se poate transforma în boala parodontală. Gingiile se retrag din jurul rădăcinii dintelui, creând un buzunar care se adânceşte treptat. În cele din urmă, infecția și inflamația pot determina dintele să se slăbească și, eventual, să cadă.

Mulți oameni nu petrec suficient timp sau nu au grijă atunci când se spală pe dinţi (durata recomandată este de două minute). Aţa dentară îndepărtează pelicula lipicioasă dintre dinți care duce la acumularea plăcii bacteriene. De asemenea, se recomandă detartrajul de două ori pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel