Culturile de porumb de pe 7.000 de hectare din Alba, distruse de secetă

porumb
porumb

O suprafaţă de 7000 de hectare din judeţul Alba, cultivată cu porumb, din cele peste 30.000 de hectare despre care specialiştii agricoli spuneau, în urmă cu o săptămână, că sunt afectate de secetă, a fost distrusă aproape în întregime, restul fiind afectată în proporţie de peste 30 la sută.

Potrivit unui raport al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Alba, dat publicităţii marţi, la nivelul judeţului culturile de porumb de pe o suprafaţă de şapte mii de hectare sunt calamitate aproape în întregime de seceta prelungită, din această suprafaţă 3.680 de hectare fiind asigurate, transmite Mediafax.

De asemenea, alte 24.862 de hectare cultivate tot cu porumb din diverse zone ale judeţului Alba sunt afectate de lipsa precipitaţiilor în proporţie de peste 30 la sută.

Potrivit sursei citate, în Alba seceta a afectat în proporţie de peste 30 la sută şi 5.560 de hectare cultivate cu cartofi, 984 de hectare de culturi de floarea soarelui şi alte 900 de grâu.

În total, la nivelul judeţului seceta a afectat până acum aproape 50.000 de hectare cultivate în această primăvară cu diverse culturi agricole. Săptămâna trecută, specialişţtii spuneau că sunt afectate în proporţie de 30 la sută circa 30.000 de hectare cultivate cu porumb.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, în urmă cu o săptămână, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

Ministrul afirma că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

Constantin spunea că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta declara, la rândul său, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel