Criza prețurilor la gaz și energie. Eurodeputații PSD: România și Spania, efort comun în Parlamentul European

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Eurodeputații S&D din România și Spania depun efort comun în Parlamentul European pentru stoparea crizei prețurilor la gaz și energie.

Delegațiile S&D ale României și Spaniei din Parlamentul European își unifică forțele pentru o dezbatere prioritară, cu rezoluție, în cadrul sesiunii plenare din luna octombrie, care să aibă drept consecință soluții concrete în legătură cu creșterea prețurilor la gaz și energie. Reprezentanții celor două delegații consideră că nivelurile actuale ale prețurilor nu reprezintă doar o problemă națională, actuala criză având o dimensiune europeană, cu grave repercusiuni asupra cetățenilor din statele membre UE. 

Solicitare către Comisia Europeană 

Eurodeputații S&D români și spanioli solicită Comisiei Europene să elaboreze un plan concret care să permită tuturor țărilor din Uniunea Europeană să intervină rapid la nivel național, în loc să se improvizeze măsuri ad-hoc, fără finalitatea dorită pentru protecția oamenilor și a companiilor afectate.  

 “Avem nevoie urgentă de un Plan European, conceput pentru următoarea perioadă, astfel încât guvernele statelor membre să poată reacționa rapid la disfuncționalitatea piețelor și la creșterea dramatică a prețurilor. Uniunea Europeană trebuie să reformeze regulile pieței de energie electrică pentru a o face mai eficientă în situații precum cea actuală și pentru ca beneficiile surselor ieftine de energie regenerabilă să ajungă mai ușor și mai repede la cetățeni. Considerăm că este absolut necesar, în acest context, să fie adoptate măsuri care să prevină speculațiile pe piața europeană a carbonului (EU ETS). De asemenea, ar trebui creată o Platformă Europeană Centralizată pentru achiziționarea de gaze naturale, deoarece autonomia strategică a Europei este incompatibilă cu nivelul actual de expunere la fluctuațiile piețelor internaționale de energie, consolidând puterea contractuală a țărilor care cumpără”, susține Delegația Spaniolă.

Măsuri conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene

Eurodeputații români consideră că toate măsurile introduse recent în Spania sunt pe deplin conforme cu cadrul legal al Uniunii Europene, având drept scop protejarea cetățenilor, dar și realizarea obiectivelor ambițioase stabilite la nivel național, european și internațional.

“Măsurile la care au apelat colegii din Spania au un caracter temporar, până când se va diminua actuala creștere a prețurilor la gaz și energie. Aceeași preocupare există din partea Delegației PSD pentru cetățenii români, mai ales că situația va deveni alarmantă pe măsură ce ne apropiem de sezonul rece. Sunt necesare soluții rapide de atenuare a efectelor unei eventuale sărăcii energetice şi chiar alimentare, generate de actualul val de scumpiri. Am solicitat deja o dezbatere cu rezoluție în cadrul Parlamentului European, pentru luna octombrie, cu titlul - „Soluții europene privind creșterea prețurilor la energie: o cale de urmat în lupta cu sărăcia energetică”. Vom colabora în acest sens cu Delegația spaniolă, pentru ca din acest demers să rezulte soluții rapide și concrete din partea Comisiei Europene, în vederea eliminării riscurilor cu care se confruntă cetățenii din cele două state, dar și din alte țări ale Uniunii Europene”, au menționat reprezentanții Delegației Române S&D.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel