Cristian Mungiu, premiat de Guvernul francez la Cannes

Cristian Mungiu  a primit din partea statului francez titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor. Distincția i-a fost acordată de ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, în cursul unei ceremonii desfăşurate, luni, la Cannes. Alături de Mungiu a fost decorat şi regizorul inidian Anurag Kashyap. Cristian Mungiu face parte din juriul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes, juriul fiind prezidat de Steven Spielberg.

"Stilul dumneavoastră cinematografic extrem de realist evidenţiază absurditatea tragică a realităţilor sociale şi politice dintr-o perspectivă de ironie acerbă", a declarat Aurelie Filippetti, conform AFP, adresându-i-se lui Mungiu.

Cristian Mungiu "se află în fruntea unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (...) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din perioada lui Ceauşescu", a subliniat ministrul francez al Culturii.

Mungiu a dedicat medalia primită tuturor artiştilor români, subliniind că "singura soluţie pentru România este investirea în educaţie şi cultură".

Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de către Guvernul francez.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel