Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: O mutare de șah-mat făcută de ruși

Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: O mutare de șah-mat făcută de ruși / Foto: Facebook Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu, despre războiul din Ucraina: O mutare de șah-mat făcută de ruși / Foto: Facebook Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu a vorbit despre ultimele date de pe frontul din Ucraina.

Cristian Diaconescu consideră că războiul din Ucraina va continua cel puțin până în toamna acestui an. Fostul ministru de Externe spune că Rusia vrea în primul rând să fie recunoscută drept putere politică și militară la nivel internațional. Pe frontul din Ucraina, rușii ar fi făcut o mutare de șah-mat, blocând ieșirile la mare.

„În 8 ani au murit cam 22.000 de oameni în diferitele confruntări din regiunile Donbas și Lugansk. A fost creată o stare de beligeranță care a durat 8 ani. În momentul invaziei ruse, trupele s-au dus spre 3 zone: Kiev, Odesa și Donbas. Prin reacția ucrainenilor, practic au obligat Rusia să cedeze cucerirea capitalei Kiev și înlăturarea lui Zelenski de la putere. La Odesa nu au debarcat, dar au rămas concentrați pe zonele pe care le-au făcut vulnerabile.

"O mutare de șah-mat făcută de ruși"

Prin închiderea Mării de Azov și a orașului Mariupol tot ce înseamnă cereale și produse siderurgice s-au blocat. Rusia și Ucraina acoperă 35% din consumul internațional de grâu și 67% din cel de floarea soarelui. În prezent, blocada maritimă este și în Marea Neagră. Practic, Ucraina nu are ieșire la mare, deci este vorba de o mutare de șah-mat făcută de ruși.

În Donețk sunt mulți oameni de origine rusă, deci, prăpădul din Mariupol i-a afectat și pe ei. Ba, chiar s-ar putea spune că etnicii ruși au devenit mai ucraineni decât ucrainenii. Dar chiar și așa, în situații în care fratele atacă fratele, Moscova tot a intrat cu tancurile peste ucraineni.

"Când se termină?"

Când se termină? Greu de spus! Totuși, cel puțin până la toamnă războiul va continua.

Mariupol a căzut, probabil că rușii vor manipula de așa natură încât să apară o forță pro rusă, dar care va fi cumva obligată să câștige capital electoral ucrainean. Din punct de vedere al politicului, din Federația Rusă lucrurile stau mai prost. Când vedem opinii de la lideri din Rusia, e bine să nu le judecăm după valorile noastre sau cele europene. Important este să nu mai moară oameni.

"Există și posibilitatea unui conflict înghețat"

Există încercări de formule de a opri războiul, dar diplomația nu poate face ceva dacă în teren se trage. Dacă se va găsi o formulă de armistițiu, se poate găsi și o formulă de negociere. Aceasta s-ar putea sa plece de la neutralitatea Ucrainei. Federația Rusă contemplă ideea unui tratat multilateral, prin care Ucraina face parte din UE. Există și varianta unui tratat bazat pe poli de putere, la care rușii achiesează de foarte mult timp.

Adică, USA este putere recunoscută pe plan internațional și are acoliții săi, dar în tandem cu Rusia și acoliții săi. Sunt idei care circulă, dar, în momentul de față, s-au adăugat și crimele de război. Și nu cred că occidentalii vor face compromisul de a trece peste crimele de război. Totodată, există și posibilitatea unui conflict înghețat, dar să nu se intre în zona de „nimic nu este convenit, până când totul nu este convenit”, a declarat Cristian Diaconescu, în emisiunea „Controversat” de la Realitatea Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel