Costel Fotea anunță o premieră la Muzeul de Istorie din Galați

Smaranda Brăescu
Smaranda Brăescu

Costel Fotea, președintele PSD al Consiliului Județean Galați, anunță o premieră la Muzeul Național de Istorie Galați, respectiv expunerea costumului popular al Smarandei Brăescu. 

"Smaranda Brăescu, prima femeie parașutist cu brevet din România, deținătoarea recordului mondial absolut de lansare cu parașuta, obținut la 19 mai 1932 în Statele Unite ale Americii, a fost o mare iubitoare a veșmintelor populare românești, având o colecție impresionantă.

Unul dintre aceste costume populare, aflat în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea”, poate fi admirat în lunile iulie – august 2021 în cadrul expoziției temporare „Elemente de port popular românesc”.

Smaranda Brăescu, născută în satul Hănțești, comuna Buciumeni, purta mereu straiele populare la mitingurile aviatice și la manifestări solemne, păstrând în înfățișarea sa o modestie aparte, în contrast cu neînfricarea pe care o manifesta în cele mai primejdioase coborâri cu parașuta", precizează Costel Fotea într-o postare pe Facebook.

Absolventă a cursurilor Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică, Smaranda Brăescu a executat la 5 iulie 1928 primul salt cu parașuta, de la înălțimea de 600 de metri.

La 2 octombrie 1931 câștigă titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind și recordul american de 5384 metri. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.

Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, cu cel de-al doilea, în 1932 a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1100 km, între Roma și Tripoli. În același an 1932, la 19 mai, devine campioană mondială la parașutism, în urma unui salt realizat cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, acest record fiind depășit cu doar câțiva metri, abia peste 20 de ani. Recordul său a fost omologat de aeroclubul din Washington. Recordul precedent, deținut de un american, fusese de 7233 de metri.

În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra „Escadrilă Albă” de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Smaranda Brăescu a decedat la Cluj-Napoca în 2 februarie 1948, purtând numele fals de Maria Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel