Coronavirus, lista fobiilor. Psihologul Bogdan Stoian: Nu milă, ci afecțiune

Foto Pexels
Foto Pexels

Psihologul Bogdan Stoian a spus ce afecțiuni pot fi dezvoltate, din punct de vedere psihologic, după infecția cu Sars CoV-2.

„În cazul acestor persoane, cel mai des se pot întâlni agorafobie, (...) nu mai vor să se întâlnească cu cercul lor de prieteni, persoanele în vârstă se alienează din ce în ce mai mult, se înstrăinează, iar tabloul este complicat şi trebuie adaptat pentru fiecare în parte. Suportul social este binevenit în situaţii de genul acesta, mai ales dacă e cazul unei depresii", a spus psihologul Bogdan Stoian, luni, la Antena 3.

De aceea, spune specialistul, în aceste situaţii este bine ca familia să fie lângă cel care trece prin aceste momente grele şi să ofere suport emoţional.

Suportul social, important în depresie

„În depresie, nu este vorba despre lipsa de voinţă, ci este o boală care se poate trata", explică psihologul.

Pentru tratare, e bine să se găsească acţiuni sociale la care acea persoană să participe, pasiuni ale sale, dar şi o excursie cu familia la mare sau la munte ar ajuta foarte mult.

E nevoie de o mare afecţiune din partea celorlaţi: „De multe ori, un telefon dat celui depresiv ajută foarte mult.”

Practic, această distanţare fizică nu presupune şi una socială şi ar fi bine să găsim fel şi fel de mijloace de contact cu ceilalţi. Cei care nu au trecut prin boală nu înţeleg foarte bine despre ce este vorba, a mai spus Bogdan Stoian.

În plus, nevoia nu este una de milă, ci de afecţiune, a mai explicat psihologul.

COVID nu este o ruşine

„Acest stigmat este rezultatul unor gânduri negre cu privire la situaţia prin care au trecut şi nu are corespondet cu realitatea. Modul lor de a percepe realitatea este posibil să fie un pic denaturat", a precizat psihologul.

Această situaţie seamănă foarte mult cu fobia socială, pentru că este rezultatul gândurilor noastre despre ce s-ar putea întâmpla.

„Cumva, trebuie să ne reîntoarcem la viaţa de zi cu zi, fără să ne facem griji despre cum ne văd ceilalţi", a recomandat psihologul Bogdan Stoian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel