Corneliu Porumboiu, în juriul competiţiei de scurtmetraj la Festivalul de la Cannes

PREMIERA DE GALA - POLITIST ADJECTIV - CINEMA PRO
PREMIERA DE GALA - POLITIST ADJECTIV - CINEMA PRO

Regizorul Corneliu Porumboiu va face parte din juriul secţiunii Cinefondation şi al competiţiei de scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, desfăşurat între 11 şi 22 mai, informează Hollywood Reporter.

Din juriul prezidat de regizorul francez Michel Gondry, vor mai face parte actriţa şi producătoarea franceză Julie Gayet, regizoarea şi producătoarea austriacă Jessica Hausner şi regizorul portughez Joao Pedro Rodrigues, au anunţat miercuri organizatorii festivalului de pe Croazetă.  Acest juriu va desemna trei filme câştigătoare, din cele 16 selectate în cadrul secţiunii Cinefondation, dedicată peliculelor realizate la absolvirea studiilor. Cele trei premii sunt în valoare de 15.000, 11.250 şi respectiv 7.500 de euro şi vor fi decernate pe 20 mai.

Acelaşi juriu va alege şi scurtmetrajul care va fi premiat cu Palme d'Or, la ceremonia de închidere a celei de-a 64-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, pe 22 mai.

Anul acesta la Cannes, juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de Robert De Niro, căruia i se alătură actorii Uma Thurman şi Jude Law, regizorii Olivier Assayas, din Franţa, Mahamat Saleh Haroun, din Ciad, şi Johnny To, din Hong Kong, producătoarea şi actriţa argentiniană Martina Gusman, producătoarea chineză Nansun Shi şi norvegianca Linn Ullmann, scriitoare şi critic de film.

Şi alte jurii vor delibera la Cannes. Astfel, cineastul sârb Emir Kusturica va prezida juriul secţiunii Un Certain Regard, regizorul corean Bong Joon-ho va prezida juriul secţiunii Caméra d'Or, care va premia cel mai bun film de debut prezentat la Cannes, iar juriul secţiunii Semaine de la Critique va fi prezidat în acest an de un alt cineast corean, Lee Chang-dong.

Corneliu Porumboiu a studiat Regie la Universitatea Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti. În 2005, participă la un program de rezidenţiat la Cannes. În 2006, filmul "A fost sau n-a fost" este selectat pentru secţiunea Quinzaine de Realisateurs şi câştigă Camera d'Or pentru debut, dar şi premiul distribuitorilor de film, Label Europe. "A fost sau n-a fost" a primit peste 20 de premii la festivaluri din întreaga lume şi a fost distribuit în peste 30 de ţări.

"Poliţist, adjectiv" este al doilea lungmetraj scris, produs şi regizat de Corneliu Porumboiu şi care a primit la Cannes premiul FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), destinat secţiunii Un Certain Regard şi Premiul Juriului aceleiaşi secţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel