Concert cameral, muzicieni de excepție la Templul Coral, pe 22 noiembrie

Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Ambasada Statului Israel și Federația Comunităților Evreiești din România vă invită la un concert de excepție pe 22 noiembrie la Templul Coral.

Cu participarea unor muzicieni de marca din Israel si Romania, concertul va  promova valorile vechilor traditii,  a unor texte sacre din Biblie si anume Cintarea Cintarilor, in original Shir HaShirim, texte vechi de 3000 de ani si atribuite Regelui Solomon.

Durata concertului din data de 22 noiembrie 2015 este de aproximativ 40 minute iar formula ansamblului este de soprana, tenor si un ansamblu de 7 instrumente soliste sub bagheta unui dirijor.

Abordarea muzicala este cea traditionala, liniile melodice sint puternic influentate de cintarea veche sinagogala si melosul zonal iar formula ansamblului a fost inspirata de instrumentele mentionate in Biblie. Pentru un rezultat cit mai bun s-au cercetat atit documente legate de vechile izvoare melodice si sursele acestor texte, scrieri ale unor comentatori ai Bibliei din perioada medievala cit si mai multe cercetari recente, la acestea adaugindu' se o serioasa analiza intreprinsa de compozitor.

Premieră în abordarea textului în varianta originală, în limba ebraică

Cu prilejul unor calatorii de studiu dar si in timpul unui curs postmasteral cu tema ,,Conservarea patrimoniului universal" realizat timp de 5 luni in Israel au fost prezentate si discutate respectivele lucrari atit in mediu academic cit si in grupuri sau societati traditionale, toate aceste intrevederi contribuind la convingerea ca lucrarea este intr' adevar indreptata in respectarea traditiei. Nu lipsit de importanta este faptul ca evenimentul din ziua de 22 noiembrie va reprezenta o premiera, fiind prima data cind un compozitor abordeaza acest text in integralitatea sa, text prezentat in varianta originala, in limba ebraica.

O parte dintre piesele din program au fost prezentate in decembrie 2010 la Londra si s' au bucurat de succes, in public fiind atit specialisti ai vechilor culturi orientale, profesori ai unor universitati de renume cit si persoane interesate de vechile traditii. Fireasca este dorinta noastra de a putea prezenta aceste texte intr' un cadru potrivit si anume in Templul Coral, de curind reinaugurat, armonios imbinata ar fi prezenta cuvintului Bibliei intr' un locas sfint cu interesul catre cultura universala, dorinta noastra nefiind aceea de a selectiona in vreun fel publicul spectator.

Intrarea va fi libera.

Vă prezentăm numele artistilor invitati, cu totii artisti recunoscuti pe plan international:
SHIR HA SHIRIM - CINTAREA CINTARILOR
compozitor: LAURENTIU GANEA
dirijor: TIBERIU SOARE
solisti: RAQUELA SHEERAN - soprana, Israel
YOSEF ARIDAN - tenor, Israel
dirijor: TIBERIU SOARE
ansamblul:
IONUȚ BOGDAN ȘTEFĂNESCU - flaut, membru al Filarmonicii ,,George Enescu" Bucuresti
EMIL VIȘENESCU - clarinet, membru al Filarmonicii ,,George Enescu" Bucuresti
LAURENȚIU DARIE - fagot, membru al Filarmonicii ,,George Enescu" Bucuresti
ION IVAN RONCEA - harpa, membru al Filarmonicii ,,George Enescu" Bucuresti
SORIN ROTARU - percutie, profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti
ALEXANDRU STROE – percutie, Opera Nationala Bucuresti
DENISA VLĂDOIANU – ROTARU – percutie, Opera Nationala Bucuresti

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel