COD ROSU  Cod Roşu de viscol şi ninsori abundente. Zonele vizate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

ANM a emis o avertizare Cod Roşu de viscol şi ninsori abundente.

Este cod roşu de viscol puternic şi ninsori abundente în judeţele Botoşani, Iaşi, în zona joasă din Suceava şi în mai multe localităţi din Neamţ până cel puţin la ora 10:00. Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a decis suspendarea cursurilor astăzi în toate unităţile de învăţământ din Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Acestea sunt zonele cele mai afectate şi unde în continuare ninge şi este viscol. Pentru mai multe informaţii suntem acum în direct cu Gina Poinaru, corespondenta RRA în judeţul Botoşani. Bună dimineaţa, Gina!

La Botoşani decizia de suspendare a cursurilor a fost luată încă de ieri la prânz, după emiterea codului roşu de viscol şi a deciziei CNAIR şi a poliţiei de a închide toate drumurile, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis şi instituirea de filtre la ieşirile din oraşe şi restricţionarea circulaţiei pentru toate categoriile de autovehicule. Măsura se va menţine cel puţin până la ora 10:00, cât este valabil codul roşu, scrie Rador.

424 de persoane din 207 autovehicule au rămas înzăpezite

424 de persoane din 207 autovehicule au rămas înzăpezite pe drumurile naţionale şi judeţene şi au fost salvate de pompierii militari şi voluntari de la primele manifestări ale codului portocaliu şi până în această dimineaţă, la ora 5:00. 72 de persoane au fost adăpostite temporar la centrele puse la dispoziţie de primării. Noaptea trecută, pompierii au ajuns cu şenilata la o femeie din localitatea Gulioaia, pe care au dus-o la Spitalul Judeţean din Botoşani pentru dializă după 10 ore, din cauza nămeţilor de peste doi metri, a viscolului puternic şi vizibilităţii reduse. Tot cu şenilată a fost transportat noaptea trecută şi un bărbat din Darabani, după ce ambulanţa care îl ducea la Spitalul din Dorohoi a rămas înzăpezită. Personalul medical al ISU SAJ a asistat prin apel video naşterea unei fetiţe de aproximativ 2,8 kg, pentru că ambulanţa nu a putut să ajungă la Crasnaleuca, deoarece a rămas înzăpezită, mama şi nou-născutul sunt acum în stare bună.

751 de apeluri de urgenţă

Inspectoratul ISU a înregistrat 751 de apeluri de urgenţă de la cetăţeni care solicitau sprijin pentru că au rămas înzăpeziţi pe drumuri. În ultimele ore, pompierii, jandarmii, poliţiştii de frontieră, drumarii şi militarii au scos dintre nămeţi peste 70 de persoane care au rămas cu autovehiculele înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava. Misiunea continuă şi la această oră. S-a intervenit şi pentru degajarea a 30 de arbori care au cedat sub greutatea zăpezii în municipiul Botoşani, iar pentru gestionarea în cele mai bune condiţii a situaţiilor de acest fel IGSU a trimis la Botoşani patru autospeciale pentru transport victime multiple şi patru auto-şenilate de la unităţi din Bistriţa-Năsăud, Craiova, Harghita şi Suceava.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, vremea rea a afectat în total 11 judeţe. Sunt blocate 10 drumuri judeţene şi un drum naţional, iar autorităţile au intervenit pentru deblocarea a aproape 70 de autoturisme de pe carosabil. În continuare, circulaţia se desfăşoară în condiţii de iarnă în judeţele Bacău, Neamţ, Suceava şi Vaslui, unde se intervine cu materiale antiderapante. De asemenea, s-au înregistrat avarii la reţeaua de energie electrică în 28 de localităţi din judeţele Bacău şi Harghita, iar aproximativ 3.000 de consumatori nu au curent.

Image by jannoon028 on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel