Cepoi: Casele de asigurări de sănătate vor dispărea în doi ani

Consilierul premierului Victor Ponta, Vasile Cepoi,  a anunțat, joi, că, în minimum doi ani după intrarea în vigoare a noii Legi a Sănătății vor apărea societăţi mutuale, controlate de pacienţi. În opinia lui Vasile Cepoi, ar putea fi înfiinţate în jur de 20 de societăţi mutuale de asigurări de sănătate, fiecare cu maximum 1 milion de membri, iniţial prin reorganizarea actualei case de asigurări la nivel naţional.

Potrivit fostului ministru al Sănătății, Vasile Cepoi, noua Lege a Sănătăţii va ajunge în Parlament în prima săptămână a lunii decembrie, termenul fiind condiţionat de acordul cu FMI.

"Societăţile mutuale de asigurări sunt instituţii care se realizează ca urmare a adeziunii depuse de cetăţeni pentru înscriere. Cetăţenii care au depus adeziune la societatea mutuală au dreptul de a-şi alege organele de conducere şi totodată au controlul asupra modului în care sunt cheltuiţi banii la asigurări. După intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări prin reorganizarea actualelor case de asigurări. După organizarea societăţii cetăţenii îşi vor alege societatea şi vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. În acest moment se încheie şi un contract între asigurat şi asigurător, el devenind membru al societăţii mutuale de asigurări", a explicat consilierul Cepoi, la conferinţa "Rolul societăţilor mutuale şi al celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate", organizat de Tarus Media şi desfăşurată la Palatul Parlamentului.

După intrarea în vigoare a noii legi a Sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări de sănătate prin reorganizarea actualelor case de asigurări, restrângându-se ca număr şi modificându-şi statutul.

O societate ar putea avea între 700.000 şi 1.000.000 de membri, a mai spus Cepoi, care a precizat că asiguraţii care nu vor respecta indicaţiile prevăzute în contract, care nu vor merge la controalele periodice sau preventive, precum și cei care nu vor respecta indicaţiile medicului ar putea fi sancţionaţi.

"Nerespectarea regulilor de prevenţie, neparticiparea la programele de prevenţie sau nerespectarea indicaţiilor medicului, în cazul în care eşti chemat la control şi nu te prezinţi, dacă din această cauză ţi se agravează starea de sănătate, va trebui să existe o sancţiune finaciară, în sensul că va trebui să existe o coplată. Vom vedea, nu este stabilit încă", a mai spus Cepoi.

Potrivit lui Cepoi, modelul belgian de asigurări mutuale de sănătate este cel care se apropie cel mai mult de cerinţele pe care "partenerii de dialog le-au ridicat" în acest an. La întrebarea privind data când va trimisă în Parlament, Cepoi a răspuns: "Legea va depusă în Parlament în prima săptămână a lunii decembrie. Este o condiţionalitate cu FMI. Legea este scrisă. Acum o finisăm, o mai supunem încă o dată unor dezbateri în Consiliul consultativ pe care l-am constituit atunci când am demarat proiectul, probabil săptămâna viitoare vom avea întâlnirea şi cu acest consiliu, o vom prezenta comisiilor din Parlament, partidelor politice şi până în decembrie ar trebui parcurse toate aceste etape pentru ca legea să ajungă în Parlament", a mai spus Cepoi.

Potrivit consilierului Cepoi, aceste societăţi mutuale pot asigura pacienţilor servicii medicale mai bune, pentru că va exista o relaţie directă între asigurat şi asigurator.

"Va exista acea autoritate naţională de control a asigurărilor obligatorii care va supraveghea dacă asigurătorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat. Va supraveghea calitatea relaţiei dintre asigurat şi asigurător. În atribuţiile asiguratorului intră şi informarea asiguraţilor şi răspunderea faţă de pacient asigurându-i traseul medical pe care trebuie să-l parcurgă. Autoritatea de reglementare şi control a sigurărilor va avea ca principal obiectiv acest control al modului în care asiguratorul îşi îndeplineşte obligaţiile faţă de asigurat", a explicat Vasile Cepoi, precizând c, în cazul în care asiguratul nu este mulţumit de societatea de asigurări se poate muta la o alta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel