EXCLUSIV  Cele mai frecvente afecțiuni, la nivelul umărului, în rândul tinerilor, sportivilor. Ojoga (Sanador): Trendul e de a rezolva prin chirurgie minim-invazivă

Foto Pexels
Foto Pexels

Medicul Liviu Ojoga, șeful secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador din București, a vorbit despre cele mai frecvente afecțiuni, la nivelul umărului, în rândul tinerilor, sportivilor.

Întrebat care sunt cele mai frecvente afecțiuni, la nivelul umărului, în rândul tinerilor, sportivilor, medicul Liviu Ojoga a spus.

„De departe, instabilitățile! Luxațiile recidivante de umăr. Se începe cu o primă luxație, care, de cele mai multe ori, este tratată ortopedic. (...) Urmează recuperare. Mai nou, în ultimii ani, s-a discutat și, în clinicile de patologie sportivă, toți pacienții sportivi, de competiție primesc un tratament chirurgical de la prima luxație. Dar, după luxațiile tratate ortopedic inițial, există șansa ca ele să recidiveze, ceea ce poartă denumirea de luxație recidivantă de umăr sau instabilități, care pot să fie anterioare sau posterioare, mai frecvent anterioare. Aceasta este patologia cea mai frecventă, urmată de rupturi de pectorali, ce apar la sportivii de performanță. Când stau pe spate și ridică greutăți... Apar rupturi de pectoral. Și la cei care fac gimnastică, la inele, care suprasolicită articulația”, a explicat medicul Liviu Ojoga în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical.

Sanador

Întrebat, ulterior, cum se rezolvă afecțiunile la tineri, la sportivi, prin chirurgie clasică sau prin chirurgie minim-invazivă, doctorul a răspuns în felul următor: „La ora actuală, trendul este de a rezolva cea mai mare parte a afecțiunilor prin chirurgie minim-invazivă, respectiv tehnici artroscopice, cu excepția câtorva patologii, respectiv fracturile, însă nu chiar toate fracturile.”

Ulterior, sportivul poate reveni la activitatea sa competițională

„Poate reveni, depinde de tipul de leziune pe care a avut-o, cum a fost ea rezolvată. Contează și motivația fiecăruia. Una e să ai un accident la începutul carierei, când tinerii sunt foarte motivați, și alta e un accident spre sfârșitul carierei, la o anumită vârstă, când deja se gândesc la retragere. Sunt foarte mulți factori”, a explicat medicul Liviu Ojoga. 

Dr Liviu Ojoga: Totul despre patologia umarului. Interviurile DC News si DC Medical

VEZI ȘI: De ce Federer sau Nadal nu fac unele leziuni ale umărului, dar le fac persoane ce lucrează la birou cu mouse-ul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel